Videó: rengeteg embernek fogalma sincs, mikor tud újra törleszteni a hitelmoratórium után

Portfolio
A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem tudja, mikor tudná újrakezdeni a törlesztést, derült ki az Intrum felméréséből. A megkérdezettek többsége inkább az tartozásai növekedéséről és megtakarításai csökkenéséről számolt be 2021-ben, a legnagyobb arányban a magas jövedelmű keresők tudták növelni a vagyonukat.

Az Intrum megbízásából a Scale Research közvélemény-kutatást készített arról, hogyan hatott a magyar lakosság pénzügyi helyzetére a koronavírus-járvány 2020-as és 2021-es két hulláma, valamint az arra adott kormányzati gazdasági intézkedések.

A Portfolio Deszpot Károlyt, az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatóját kérdezte a kutatás tapasztalatairól:

Az elmúlt évben a hitelpiac legfontosabb fejleménye a törlesztési moratórium bevezetése volt. Az akció népszerűségét a kutatás is alátámasztotta, a megkérdezett, hitellel rendelkező emberek közel fele vette igénybe a moratóriumot (a legnagyobb arányban a 100 és 200 ezer forint közötti keresetűek). A hitelmoratóriumot igénybe vett válaszadók között azonban még csak egy kisebbség, 27 százalék kezdte újra a törlesztést, és

a moratóriumosok több mint harmadának még nincs elképzelése arról, hogy mikor tudná újrakezdeni hitelei visszafizetését.

A kutatás kimutatta azt is, hogy a 20-60 éves magyar lakosság közel 60 százaléka szerint idén a növekvő árak miatt romlik a pénzügyi helyzete. Az áremelkedések leginkább a vidéki nagy- és kisvárosokban élőket érintik, a legkevésbé pedig a fővárosiakat: a megyeszékhelyeken élők 68 százaléka válaszolta, hogy a pénzügyi helyzete romlott az árnövekedés miatt 2021-ben, a budapestieknek pedig csak 45 százaléka.

A cikk megjelenését az Intrum Zrt. támogatta. A kutatás ide kattintva érhető el.

Címlapkép: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF