Előfizetői tartalom

Levághatnák Magyarországot az orosz gázról! - Súlyos döntést hozott a kormány

Rendkívüli jelentőségű kormányrendelet jelent meg a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben, amellyel a kormány elébe akart menni annak, hogy a Gazprommal szembeni uniós gázpiaci végrehajtási ügyhalmazt a magyar állami MVM-mel szemben érvényesítsék – erősítette meg a Portfolio értelmezését egy megbízható magyarországi forrás. Ha ez a végrehajtás teljesülne idehaza, akkor az akár elvezethetne oda is, hogy leállna az orosz cég gázszállítása a magyar állami gázszolgáltató felé, nem jutna ugyanis hozzá az orosz Gazprom az MVM-től elindított átutalásokhoz. Egy külföldi, uniós versenyjogban jártas szakértő közben arra figyelmeztetett, hogy a kormányrendelet uniós alapszerződésbe ütközhet, és nem feltétlenül iktatott ki vele minden veszélyforrást a kormány. Megkérdeztük az MVM Csoportot is a kormányrendeletről, amely azt hangsúlyozta: "minden olyan kezdeményezést és megoldást fontosnak tart, amely hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához".

Azt, hogy rendkívüli jelentőségű a tegnap esti Magyar Közlönyben megjelent 117/2024. (V. 30.) számú kormányrendelet, az is jelzi, hogy szinte azonnal, este 11 órakor hatályba is lépett. A tartalmát tekintve pedig azért nagy jelentőségű, mert a Portfolio által tegnap részletesen megírt, több uniós országra kiterjedő gázpiaci végrehajtási ügy itthoni érvényesítését...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés