Jelentős hitelkihelyezést hajtott végre az első félévben az Eximbank

Portfolio
Nagy mennyiségű hitelkihelyezést hajtott végre az első félévben az Eximbank, érdemben többet, mint 2022-ben. A növekedésben nagy szerepe volt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak. A bővülés várhatóan folytatódik az idei év hátralevő hónapjaiban és 2024-ben is. Ennek érdekében több, forintban és dollárban denominált kötvényt is kibocsátottak. Növekszik a zöld hitelezés szerepe is.

Anticiklikus gazdaságpolitikai lépésekkel támogatja a kormány a gazdasági nehézségek enyhítését, ennek fontos résztvevője az Eximbank, amely állami bankként tevékenyen részt vállal a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram megvalósításában – mondta el a Portfolio-nak Hoffmann Mihály, az Eximbank pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Ennek következtében a korábbi évekhez képest nagymértékű aktivitást mutatott a pénzintézet, a 2022-es év első félévéhez viszonyítva ötszörös, az egész 2022-es teljesítményhez képest pedig mintegy kétszeres hitelfolyósítást könyvelhetett el a bank az idei év első félévében. 2023 első félévében a mérlegfőösszeg meghaladta a 3100 milliárd forintot, ami a tavaly év végi adatokhoz képest több mint 1000 milliárd forintos emelkedést jelent.

A hitelfolyósítások nagyjából fele az idén februárban indult Baross Gábor Hitelprogram keretén belül történt. Az eredetileg 700 milliárd forintban meghatározott keretösszeget további 300 milliárd forinttal emelte a kormány mind a kereskedelmi bankok, mind a vállalati ügyfelek részéről mutatkozó nagyfokú érdeklődésre való tekintettel. Ezt a keretösszeget mostanra túljegyezték a befutott hitelkérelmek. A hitelezési folyamat során minden szereplő a gyors elbírálásra törekedett, így már márciusban lezajlottak az első folyósítások, de a tranzakciók legnagyobb részét április és június között bonyolították le. A teljes összeg háromnegyede, 750 milliárd forint már lekötésre került, ebből már több mint 500 milliárd forint folyósítása is megtörtént az első félévben.

A hitelkérelmek nagyobbik részét a forgóeszközhitelek teszik ki, de a beruházási hiteligénylések is fokozatosan érkeztek a bankhoz. Az igénylések szektorális bontása leképezi a magyar gazdaság szerkezetét, vagyis legnagyobb mértékben, mintegy 40%-ban a feldolgozóipar felől érkeztek be kérelmek, ezt követi a kereskedelmi szektor. Hoffmann Mihály kiemelte, hogy a zöldhitelezésre való igény is megnőtt, ez többek között az MNB által tavaly elfogadott zöldfinanszírozási keretrendszernek, és a Baross Gábor Hitelprogramon belül működő Zöld Beruházási alprogramnak köszönhető, amely kamatelőnyt biztosít az igénylők számára:

forint alapú hitel esetében 6, euró alapú esetén 3,5 százalékos kamatlábat határoztak meg a hitelprogramon belül, amely a zöldhitelhez folyamodók számára egy, illetve fél százalékponttal alacsonyabb szinten áll rendelkezésre.

A vezérigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy nagy mennyiségű forintban, illetve dollárban denominált kötvényt bocsátottak ki az idei év első felében. Erre a megnövekedett hitelezési tevékenység miatt volt szükség, ugyanis állami bankként az Eximnek nincsenek betéti bevételei, így a pénz- és tőkepiacról szükséges forrásokat bevonnia. Azért döntöttek a dollár alapú kötvény mellett, mert a nagyobb piaci likviditás, a mélyebb piac szélesítette a globális befektetői bázist, ami biztosította az alacsony hozamot és a magas keresletet. A kötvénykibocsátást jó kondíciók mellett sikerült véghez vinni, jelentős, 1,25 milliárd dolláros volumennel, ami a szuverén magyar állami kibocsátásokat nem számítva az egyik legnagyobbnak tekinthető magyarországi viszonylatban.

A kötvénykibocsátások mellett hitelfelvétellel is volt lehetősége a banknak forrásokat bevonni, két nagyobb tranzakcióra is sor került az év folyamán. 300 millió eurót vett fel az Eximbank az ING Banktól a Világbank-csoporthoz tartozó MIGA garanciájával, illetve egy év eleji, 100 millió eurós volumenű hitelfelvétel is lezajlott az Európai Beruházási Banktól (EIB). Mindkét hitelfelvétel dedikáltan zöld projektek finanszírozását szolgálja.

A most tapasztalható aktivitás a várható makrogazdasági és hitelpiaci folyamatok függvényében folytatódhat tovább. Hoffmann Mihály úgy látja, amennyiben erre kereslet mutatkozik, további forrásokat is be tudnak vonni a hitelpiac dinamizálása érdekében.

Címlapkép: Portfolio

A cikk megjelenését az Eximbank támogatta.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF