Nagy kihívói akadtak az állampapíroknak – Elképesztő, mit mennek
Befektetés

Nagy kihívói akadtak az állampapíroknak – Elképesztő, mit mennek

Idén új szintre emelkedett a befektetési alapok és állampapírok csatája a lakosságnál: az első negyedévet egyértelműen az előbbiek nyerték, a befektetési alapok állománya több mint 900 milliárddal ugrott meg, miközben az állampapíroké csupán 170 milliárddal. Nem olyan rossz azonban az állampapírok helyzete, ahogy az elsőre tűnik, mutatjuk, miért.

Elképesztőt mennek idén (is) a befektetési alapok: márciusban már több mint 9550 milliárd forintot tartottak ezekben a magyar háztartások, ami azt jelenti, hogy

az első negyedévben 921 milliárddal nőtt a befektetési jegyek állománya.

A második legnagyobb állományváltozás a bankbetétekhez kötődik több mint 400 milliárddal, az állampapírok pedig csak a harmadik helyen szerepelnek 170 milliárddal.

Ha megnézzük, miből adódik a fenti vagyonnövekmény, láthatjuk, hogy a befektetési alapok esetében a nagyobb részt a lakosság kereslete adja, de nem elhanyagolható az átértékelődési hatás sem. A részvényeknél viszont nem a tranzakció, hanem a pozitív átértékelődés hozta az idei első negyedéves állománynövekmény java részét.

Ahogyan arról korábban is írtunk, vélhetően a befektetési alapoké volt az egyik olyan kategória, amely nagyot kaszált a PMÁP-kifizetésekből. A befektetési alapokon belül továbbra is a kötvényalapok hódítanak a lakosság körében, márciusban az állományuk már megközelítette a 4000 milliárd forintot. Ezt követően a vegyes alapokban van a legtöbb lakossági vagyon 1990 milliárddal, majd az ingatlanalapok következnek 1304 milliárddal.

Ahogy a fenti ábrák is mutatják, a bankbetétek is a nyertesei voltak a PMÁP-kamatfizetéseknek, az első negyedévben több mint 400 milliárddal ugrott meg az állomány, március végére elérve a 12 543 milliárd forintos szintet. Igaz, ennek a java része látra szóló betétekben landolt.

A bankbetétállomány növekedésének főbb mozgatórugóiról legutóbb itt írtunk:

Az állampapír-állomány visszafogottabb növekedésében szerepet játszik a DKJ iránti kereslet visszaesése is, márciusban az állomány 685 milliárdra csökkent, ami az első negyedévben így 58 milliárdos mínuszt jelent. A DKJ a mostani, alacsonyabb hozamszintekkel már korántsem olyan vonzó, mint tavaly tavasszal, amikor még bőven 10% feletti hozamokkal találkozhattunk.

Nem olyan rossz azonban az állampapírok helyzete, ahogy az elsőre látszik. Az állampapírok számainak jobb megértéséhez nem árt hangsúlyozni, hogy van különbség a fenti (piaci értéken) számolt állomány és az MNB által közölt névérték statisztikák között. Ugyanis míg a fenti adatok alapján

a piaci állomány 170 milliárd forinttal nőtt a negyedévben, addig a névértéken közölt adatok szerint ez a növekmény 670 milliárd forint.

A különbség oka, hogy a piaci állomány (és tranzakciós adat) tartalmazza a felhalmozott kamatot is, míg a névértékes adat a nettó állományt mutatja, azaz a friss pénzek beáramlása és a kamatok visszaforgatása mellett a visszaváltásokat is tartalmazza. Mivel az elmúlt negyedévben jelentősebb kamatkifizetések voltak a lakossági állampapíroknál, ez a piaci állományt jelentősen visszavetette.

Vagyis a nettó állományváltozás 670 milliárdja azt mutatja, hogy a lakosság nettó kereslete bő 500 milliárddal haladja meg a piaci tranzakciós adatot, a kettő közötti különbséget pedig a kamatkifizetések magyarázzák. Azt viszont nem tudni, hogy ennek a keresletnek mekkora részét képezi a friss pénzbeáramlás, és mennyi köszönhető a kamatok újrabefektetésének.

Az állampapírok piaci állományának visszafogott növekedése mellett nem meglepő, hogy a lakosság államadósság-finanszírozásban betöltött szerepe is csökkent a negyedévben, március végén 26,7%-ot tett ki, miközben a külföldi befektetőké 33,2%-ra ugrott. A főbb kategóriák közül a bankok és biztosítók részaránya is csökkent, míg az alapkezelőké nőtt tavaly év végéhez viszonyítva.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
detektiv kép