Eltüntették az ukrán szégyenlistát, amely az OTP és a Raiffeisen körül is diplomáciai vihart kavart

Portfolio
Az ukrán kormány megszünteti a háború "nemzetközi támogatóinak" listájához való nyilvános hozzáférést – számolt be az Ukrán Pravda. Ez az a lista, amelyen korábban az OTP Bank is szerepelt, illetve – legutóbb felfüggesztett státuszban – a Raiffeisen Bank International is rajta van.

„Ukrajna partnereinek” kérésére a Miniszteri Kabinet úgy döntött, hogy eltávolítja a háború nemzetközi támogatóinak listáját a Korrupció Megelőzésének Nemzeti Ügynöksége (NACP) honlapjáról – közölte a kormány, miután hosszas megbeszélést tartott a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC), az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a Korrupciómegelőzési Nemzeti Ügynökség, a Legfőbb Ügyészség és a partnerországok nagyköveteinek képviselőivel a listáról.

A partnerek leginkább azt kifogásolták, hogy

nincs szabályozási keret a háború nemzetközi támogatóinak listájára vonatkozóan, így negatívan befolyásolta az orosz agresszió elleni fellépéshez szükséges kritikus döntések meghozatalát.

A háború nemzetközi támogatóiról szóló oldal ezután a felhasználókat az állami szankciós nyilvántartás weboldalára irányítja át. Ez viszont „elengedhetetlen ahhoz, hogy megbízható és egységes információkkal szolgáljon az Ukrajnában szankciókkal sújtott szervezetek hivatalos listájáról" – összegezte az ukrán kabinet.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF