Gigantikus összegű megállapodást kötött egymással a Visa és a Mastercard

Portfolio
Nem kevesebb mint 30 milliárd dollárra becsült értékű trösztellenes megállapodást kötött egymással a Visa és a Mastercard, amellyel önkorlátozást vállaltak a kereskedőknek felszámított, hitel- és betéti kártyákhoz kapcsolódó díjakra. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint a megállapodással nagyot nyernek az amerikai kereskedők, ami kedvezően hathat a fogyasztói árakra is. A megállapodást szemmel láthatóan már beárazta a piac: mindkét kártyatársaság árfolyama 0,6% feletti emelkedést mutat a tőzsdén.

A megállapodás az egyik legnagyobb hasonló egyezség az Egyesült Államok történetében, és bírósági jóváhagyása esetén a 2005 óta zajló peres eljárásokban felmerült követelések végére tenne pontot - számolt be a Reuters.

A kereskedők régóta vádolják a Visa és a Mastercard kártyacégeket azzal, hogy a hitel- és betéti kártyák használatakor túl magas bankközi díjakat számítanak fel, és akadályokat gördítenek az olcsóbb fizetési megoldások elterjedése elé.

A kedden bejelentett egyezség értelmében a Visa és a Mastercard

három évre négy bázisponttal (0,04 százalékponttal) csökkenti a bankközi kártyadíjakat az Egyesült Államokban, és öt évre maximálja a díjakat.

Mindkét kártyahálózat beleegyezett abba is, hogy eltörlik az „anti-steernig provisionnek” nevezett korlátozó rendelkezéseket is, amelyek ellehetetlenítették olcsóbb fizetési kártyák használatát.

A bírósági dokumentumok szerint csak a díjcsökkentéssel és a díjplafonokkal 29,79 milliárd dollárt nyerhetnek a kereskedők a következő években, a Visa becslése szerint a kisvállalkozások teszik ki a kedvezményezett kereskedők több mint 90%-át.

A peres folyamatban a kereskedők mellett álló Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász azt mondta: a megállapodás "jelentősen növeli a kereskedők szabadságát, hogy a verseny alappillérét - az árakat - felhasználva irányítsák a vásárlókat", és "nagyon jelentős" megtakarításokat eredményezhet a kereskedők számára.

A kereskedők közötti verseny azt eredményezi, hogy ezeket a költségmegtakarításokat alacsonyabb árak formájában továbbadják a vásárlóknak – fejezte ki reményét a neves közgazdász.

A megállapodást szemmel láthatóan már beárazta a piac: mindkét kártytársaság árfolyama 0,6% feletti emelkedést mutat a tőzsdén.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF