Visszavágja a bónuszokat a UBS, kiderült, mennyit keresett a vezér

Portfolio
A UBS Group 14%-kal csökkentette a tavalyi évre vonatkozó bónuszalapját, miután a Credit Suisse integrációjával párhuzamosan igyekeznek megvágni a költségeket – írja a Bloomberg.

Sergio Ermotti vezérigazgató 14,4 millió svájci frankot (mintegy 15,9 millió dollárt) kapott az első 9 hónapban elvégzett munkájáért, ebből 12,3 millió frankot változó javadalmazásként - közölte a UBS éves jelentésében. Colm Kelleher elnök a 2023-2024-es időszakra 4,7 millió svájci frank fix díjazást kapott.

Az éves profit rekordot jelentő 27,8 milliárd dollárt ért el, amelyet szinte kizárólag a Credit Suisse felvásárlásának rendkívüli hatásai eredményeztek. A bank alacsony vételárával kapcsolatos úgynevezett negatív goodwill-hatás csökkent a korábbi becsléshez képest.

A UBS tavaly áprilisban hozta vissza Ermottit vezérigazgatónak, hogy felügyelje a Credit Suisse állami közvetítéssel végrehajtott megmentését és a bank korábbi riválisának többéves integrációját. A bank a tavalyi év második felében veszteséget könyvelt el, és figyelmeztetett, hogy 2024 nehezebb lesz, mivel az összetettebb integrációs feladatokat kell elvégezni.

A Credit Suisse felvásárlásának júniusi lezárása óta a UBS fontos célokat tűzött ki korábbi riválisa integrációjára, többek között mintegy 13 milliárd dolláros költségmegtakarítást. A részvényeseknek írt levelében a UBS közölte, hogy Ermotti a Credit Suisse-szel való integrációs folyamat befejezése után is a svájci bank élén maradhat. A felvásárlás óta a UBS piaci kapitalizációja 100 milliárd dollár fölé emelkedett, csaknem 16 éve a legmagasabb szinten van.

A bankok mindeközben Európa-szerte csökkentik befektetési banki részlegeik bónuszkeretét, miután tavaly visszaesett az ügyletek száma és lassult a kereskedés. A BNP Paribas mintegy 5%-kal csökkentette befektetési bankjának teljes változó javadalmazását, míg a Deutsche Bank több mint 10%-kal csökkentette az ezzel egyenértékű bónuszállományát.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF