Átfogó bankreform készül Svájcban egy évvel a Credit Suisse bedőlése után

Portfolio
Egy évvel a Credit Suisse összeomlása után Svájc felgyorsítja a banki szabályozás megreformálását – számolt be a Bloomberg.

A hírügynökség szerint a kormány a következő napokban fogja előterjeszteni azokat régóta várt jogszabályjavaslatokat, amelyek a tőke- és likviditási szabályoktól kezdve az irányítás ellenőrzéséig a bankfelügyelet minden pillérét érinteni fogják.

Fokozott ellenőrzésre számíthat a UBS, az ország egyetlen globálisan működő bankja, amely ma már több mint kétszer akkora, mint a hazai gazdaság.

Az egyik legfontosabb lépés a Finma, a bankfelügyelet megerősítése lesz, amely nem tudta megakadályozni, hogy a Credit Suisse évekig tartó rossz gazdálkodása veszélyeztesse a nemzet pénzügyi stabilitásának történelmi hírnevét.

A héten egy 59 éves német bankfelügyelő, Stefan Walter érkezett a Finma új vezérigazgatói posztjára, őt tekintik a megújulás arcának. Korábban az Európai Központi Bank felügyeleti részlegének kiépítésében is nagy szerepe volt, emellett a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottságnál főtitkárként a New York Fednél alelnökként dolgozott.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF