Portfolio signature

Állampapírod van? Mutatjuk, mennyi pénzhez fogsz jutni hamarosan!

Számításaink szerint idén még több mint 200 milliárd forintnyi kamatot és közel 130 milliárdnyi tőkét fizet ki az állam a meglévő Prémium Magyar Állampapír állományokra, ezeken felül pedig további közel 800 milliárdnyi lakossági állampapír jár le az év hátralevő részében. Az igazi pénzeső azonban 2025 elején jön: közel 1300 milliárdnyi kamat és tőke kifizetése várható csak a PMÁP-okból.
Érdekel, milyen újdonságok jönnek az állampapíroknál? Akkor regisztrálj Te is a május 16-ai Portfolio Investment Day rendezvényünkre!

Bár az utóbbi időszakban egyszámjegyű kamatfixálásokkal igyekezett az ÁKK elejét venni az állam számára már igen fájó PMÁP-kamatok elszállásának, így is több mint 7000 milliárd forintnyi prémium állampapír van a magyaroknál, ami igazi kamatesőt jelentett idén és még ennél is nagyobbat fog jövőre, mégpedig azért, mert az addig halmozódó kamatokat még a tavalyi infláció alapján fizetik a tavaly november előtt kibocsátott sorozatok esetében. Ráadásul nem a PMÁP az egyetlen, amelyből pénzre számíthatnak a megtakarítók, júniustól elkezdenek lejárni például az első MÁP Pluszok is.

Összességében az idei év hátralevő részében még mintegy 930 milliárdnyi forintnyi tőke jár le a lakossági állampapírokban, ennek java része az Egyéves Magyar Állampapírokban és a Magyar Állampapír Pluszban. Még nagyobb összeg, több mint 1500 milliárd forintnyi pénzeső jön azonban 2025-ben, aminek mintegy kétharmadát a BMÁP és a PMÁP-lejáratok miatti tőkekifizetés adja.

Milyen pénzek várhatóak a prémium állampapírból?

A PMÁP állománya az infláció elszállásával párhuzamosan nőtt egyre nagyobbra, és bár az utóbbi időszakban – köszönhetően az infláció mérséklődésének és a kamatfixálásnak – már nem nagyon veszik a magyarok, a lakossági állampapírok állományának kétharmadát még mindig prémium állampapírban tartják.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Ha az ideit nagy pénzesőnek gondoltad a PMÁP-nál, mutatjuk, mit hoz a jövő év eleje.
  • Még idén is több száz milliárd forintnyi kamat és tőke jön az államtól.
  • Nem a PMÁP az egyetlen, ahol nagy kifizetések lesznek, vannak itt még sokat fizető állampapírok.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés