Rángatják a forintot, már 403 közelében a dollár

Portfolio
A szerdai éles forintpiaci fordulatot csütörtökön délután újabb hasonlóan éles fordulat követte a 408 körüli szintről, így rövid idő alatt 404 közelébe süllyedt az euró jegyzése. Mindez azután történt, hogy reggel az MNB nem emelte tovább az egyhetes betéti kamatot, így arra első körben eséssel reagált a forint, majd délután az európai tőzsdei gázárak még tovább emelkedtek, ami mostanában általában a forintot is gyengíti. Az esti órákra a forint újra gyengült a vezető devizákkal szemben.

Nap végére elfáradt a forint

Ma kora délután 408, aztán nem sokkal később már 403 közelében is állt a forint az euróval szemben, az elmúlt órákban pedig újra gyengült, jelenleg 406 körül áll a jegyzés.

Közben a dollárral szemben már több mint 6 egységet gyengült a forint, és közel 404-ig gyengült a magyar fizetőeszköz.

Éles fordulat a forintnál, megint gyanúsan szárnyra kapott

Egyre komolyabb a délutáni forint rali, noha azt se a gázárak, se konkrét hír/bejelentés, se a részvény-, illetve euró/dollár piaci mozgások nem indokolták. Az euró jegyzései 408 közeléből mostanra 404 közelébe hullottak, a dollár kurzusa ezzel párhuzamosan 399-ig esett. Ma egyébként a cseh korona és a lengyel zloty is 0,3-0,3%-ot gyengült az euróval szemben, míg a forint ezzel együtt is 0,7%-ot veszített értékéből.

Megint magára talált

Ahogy megtorpant a dollár erősödése, a forint is magára talált, a 404,5 körüli jegyzés 0,2%-kal magasabb a szerda estinél.

Már 407 felett

Csütörtök délutánra 407,4-ig gyengült a forint az euró ellenében, ez már 1%-kal magasabb a tegnap esti szintnél.

Részben a dollár erősödésével függ össze a forint ismételt botladozása, az euró-dollár jegyzés 1,0113-ig esett, ami 0,7%-kal marad el a tegnapitól.

Újra gyengül a forint

A nap második felében 406,5-ig emelkedett vissza az euró jegyzése, ami 0,7%-kal magasabb a szerda estinél.

Kapaszkodik a forint az első ijedség után

Délelőttre 405 környékére erősödött vissza a forint, ami még mindig 0,3%-os gyengülést jelent tegnaphoz képest, de érezhetően javult a helyzet a kamat tartását követő heves piaci reakció után.

Miért esik a forint?

Úgy tűnik, hogy a piac újabb kamatamelést szeretett volna kicsikarni a jegybankból. Most, hogy ez nem történt meg, a befektetők egy része csalódott lehet. Már a szerdai nagy fordulat, a délutáni forinterősödés is a várakozásoknak szólhatott, amíg nem látták az irányadó kamattról szóló döntést, addig inkább kivártak a piaci szereplők. Könnyen lehet, hogy ezután ismét a gyengülés dominál majd a forint piacán, ráadásul a dollár erősödése sem kedvez a magyar devizának.

Esik a forint a kamatdöntés után

Nem változtatott az egyhetes irányadó kamaton az MNB, ennek hatására ismét gyengülésnek indult a forint, már 406,3-nál jár az euró jegyzése, ami 0,7%-os esést jelent tegnaphoz képest a magyar deviza szempontjából.

Megjött az MNB döntése az irányadó kamatról

Változatlanul 10,75%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB. Vagyis az utóbbi napok forintgyengülése sem késztette rendkívüli kamatemelésre a jegybankot, majd augusztus 30-án folytatódhat a szigorítási ciklus.

Megjött az MNB döntése az irányadó kamatról

Fordulat, vagy csak korrekció kezdődött a forint piacán? Ma választ kaphatunk rá

Csütörtök reggel 403,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett szerda estéhez képest. A tegnapi 408 körüli mélyponthoz képest viszont számottevő az erősödés, hétfőn és kedden, illetve a szerdai nap első felében intenzív forintgyengülést láttunk. Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez tartós fordulat, vagy csak a gyengülés korrekciója, erre is választ kaphatunk ma. A befektetők kiemelten figyelnek az MNB mai egyhetes betéti tenderére, hiszen a forint hét elején látott gyengülésére akár az irányadó kamat emelésével is reagálhat a jegybank. Vagyis ma is mozgalmas nap elé nézhetünk, akár a 400-as lélektani határ környékére is visszakapaszkodhat a forint, de arra is van esély, hogy újra a gyengülés felé fordulunk. A dollárral szemben most 397,3 körül járunk, míg az angol font 477,8 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty tegnap a vártnál gyengébb GDP-adat megjelenése után gyengült komolyabban, a cseh korona viszont jól tartotta magát. Csütörtök reggel egyelőre komolyabb elmozdulás nem látszik a régiós devizák piacán. A feltörekvő piacon a török líra 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, míg az orosz rubel 0,3%-ot veszített.

A dollár ma reggelre megint erősödésbe kapcsolt, az 1,0165 körüli jegyzés 0,2 százalékkal alacsonyabb a szerdainál az euróval szemben. A japán jen közben 0,1 százalékkal, az angol font pedig 0,2 százalékkal gyengült a dollár ellenében.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF