Gyengüléssel reagált a dollár a Fed döntésére

Portfolio
A forint nem mozdult el a 390 környékéről ma sem, napok óta megragadt ezen a szinten a jegyzés az euróval szemben. A dollár viszont komoly gyengüléssel várja a ma esti Fed-döntést, a jegyzés 1,09 felett van az euróval szemben.

Folyamatosan gyengül az amerikai deviza

Powell sajtótájékoztatója óta folyamatosan gyengül a dollár, már megközelítette az 1,1-et, 1,099-nél jár épp a jegyzés. Amennyiben Powell még sokszor utal rá, hogy idén kamatcsökkentés lehet, ha az infláció a vártnál gyorsabban csökken, akkor még ma átviheti ezt a szintet az EURUSD.

2022 áprilisa óta nem volt ilyen gyenge a dollár.

Alaposan püfölik a dollárt

A dollár hatalmasat esett, átszakította a jegyzés a mai mélypontot.

Most 355,456 forintot kell adni az amerikai devizáért.

Itt a Fed kamatdöntése: vége a gigaemelések korának

Magyar idő szerint este 8-kor tette közzé a Fed kamatdöntését, amelyben 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tartja a sajtótájékoztatóját. Az eseményt élőben követjük.

Itt a Fed kamatdöntése: vége a gigaemelések korának

Gyengül a dollár

A nap folyamán többnyire gyengült a dollár a forinthoz és az euróhoz képest is, a Fed 25 bázispontos emelése közel repítette az amerikai devizát a napi mélyponthoz, de még nem érte el azt.

Most 357,529 forintot kell adni egy dollárért.

Gyengülő dollár várja a Fed kamatdöntését

Ma este 8-kor érkezik a jegybank kamatdöntése, a dollár jókora gyengüléssel készül rá. 1,09 felett a jegyzés az euróval szemben, 0,4%-os gyengülést látunk tegnaphoz képest a legfontosabb devizapárban.

Fontos szintnél toporog az árfolyam

A forint a kora reggeli 391-ről 390-ig erősödött, azaz sikerült a 392-es ellenállási szint alatt maradnia. Ez egyúttal azt jelenti, hogy akkor nyílna meg a tér rövid távon a forint erősödése előtt, ha a 392-es szint fölé jutna az euró, de amint berajzoltuk: ott rögtön beleütközhetne a csökkenő trendvonalba, ami most éppen kb. 393-nál húzódik. Lefelé nyilván a minap megjárt 386-os támasz szint fontos, alatta 383-nál pedig egy nagyon erős technikai támasz, amint azt egy technikai elemzésünkben megírtuk.

Mivel az euró/dollár ma ismét északnak vette az irányt, azaz 1,09-ig erősödött az euró, így a dollár/forint ismét süllyedt 358 körülig, éppen a berajzolt fontos ellenállási szintről 362 közeléből.

Továbbra sem változik az irányadó kamat

Szerdán is 18%-os kamat mellett hirdette meg betéti gyorstenderét az MNB, vagyis az irányadó kamaton továbbra sem változtat a jegybank.

390 felett kezdi a napot a forint, a nagy jegybankok lendíthetik ki innen

Szerda reggel 390,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez szinte hajszálra megegyezett a tegnap esti árfolyammal. Az elmúlt napokban nagyjából erre a szintre állt be a forint, a múlt héten még 390 alatt is járt, aztán az S&P pénteki leminősítése egy kis gyengülést hozott. A következő napokban elsősorban a nagy jegybankokra lesz érdemes figyelni, ma este a Fed, holnap pedig az EKB kamatdöntése jön. Ezek pedig az euró-dollár árfolyamban komolyabb elmozdulást is hozhatnak, ami a forintra is hatással lehet. A várakozások szerint az amerikai jegybank 25 bázispontra lassítja kamatemelési tempóját, az eurózóna jegybankja viszont egyelőre kitarthat az 50 bázispontos ütem mellett. Ennek alapján inkább az euró erősödése lenne az alapforgatókönyv, azonban azt már nagyrészt beárazta a piac az utóbbi hetekben. A befektetők kiemelten figyelik majd a két nagy jegybank kommunikációját, és nem lenne meglepő, ha a „buy the rumour, sell the news” örök igazság jegyében a dollár erősödése jönne a döntések után. Az utóbbi hetek dollárgyengülése után ugyanis inkább az ellenkező irányban tudnak meglepetést okozni a jegybankok, mondjuk a Fed vártnál szigorúbb hangnemével vagy az EKB óvatos kommunikációjával. A dollárral szemben most 359,2 körül járunk, míg az angol font 442,65 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty minimális erősödést mutat ma reggel, a cseh korona pedig stagnál. A feltörekvő piacokon a török líra és az orosz rubel is mozdulatlan egyelőre a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyamon is kivárás látszik a következő 36 óra fontos döntései előtt. Az 1,0877 körüli jegyzés gyakorlatilag megegyezik a kedd estivel. De ahogy említettük, holnapra ebből könnyen lehet 1,10, vagy ellenkező esetben 1,08 alá is rakétázhat a dollár. A japán jen 0,2%-os erősödésben van ma reggel, az angol font pedig minimális gyengüléssel kezdett a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

Ma este visszatér a régi, normális világ - de a megkönnyebbülés csak átmeneti lehet

Kamatdöntő ülést tart ma az amerikai jegybank, az ülésen várhatóan tovább lassít a kamatemelési tempón a Federal Reserve. Azt is lehet mondani, hogy ezzel visszatér a normalitáshoz a jegybank, a 25 bázispontos lépésköz tekinthető ugyanis alapvetőnek az amerikai monetáris politika történelmében. Az ehhez való visszatérés egyben azt is jelenti, hogy a jegybank lépései már nem hoznak majd olyan nagy mozgásokat a kötvény- és dollárpiacokon, mint eddig. Meglepetést azért még bőven tartogathat a jövő, hiszen a piac és a Fed prognózisai közt van némi eltérés, most viszont 2-3 hónapig olyan kényelmes helyzetben vannak Powellék, hogy ezzel nem kell foglalkozniuk. Az persze nem mindegy, hogy mit hallunk ma este a jegybank jövőbeli terveiről, de azért sejthető, hogy milyen üzenet kíséri majd a mai kamatemelést.

Ma este visszatér a régi, normális világ - de a megkönnyebbülés csak átmeneti lehet

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF