Fájdalmasan nyílik az adóék Magyarországon

Portfolio
Kevés olyan ország van Európában, ahol magasabb az adóék, mint Magyarországon lenne 2012-ben az adójóváírás kivezetésével és a járulékemeléssel. A múlt hét pénteken bejelentett intézkedéstervek nyomán az átlagbér alatt keresőknél újból erősen, tíz évvel ezelőtti szintre emelkedne az adóék.
A múlt hét pénteken bejelentett tervekből azt tudtuk meg, hogy 2012-től az adójóváírás teljesen eltűnik, egyben eltűnik a szuperbruttósítás és emelkednek az egészségbiztosítási járulékok. Ehhez képest a kedden nyilvánosságra került módosítások az adóéket annyiban érintik, hogy a 202 ezer forint feletti jövedelmeknél alkalmazott valamilyen magasabb adózás az érintett jövedelmi kategóriákban emeli az adóéket, az ez alatt keresők adóhatóságon keresztüli kompenzációját pedig ilyen formában egyelőre nem lehet számszerűsíteni.

Az adójóváírás és szuperbruttó kivezetése valamint a járulékemelés hatását bérszintekre vetítve korábbi cikkünkben leírtuk, hogy egy gyerektámogatást igénybe nem vevő munkavállaló adóéke (vagyis az a ráta, amely azt mutatja, a munkáltató által járulékokkal együtt kifizetett bruttó bérből mennyi nettó bért kap kézhez a munkavállaló) 2012-ben a jövedelemtől függetlenül 48,4% lesz. Vagyis ugyanabból a teljes bérköltségből egészen 290-300 ezer forint bruttó bérig több jutott el az adózóig 2010-ben, mint 2012-ben jutna.

Tehát egyelőre odáig tudunk számolni, hogy 2012-ben az adóék családi kedvezmény nélkül egységesen 48,4% lesz, az alacsony keresetűek kompenzációjának számszerűsítése talán a részletek ismeretében is nehezen lesz az adóékben előrejelzésében számszerűsíthető, a 202 ezer forintnál magasabb béreknél pedig 48,4% magasabb is lehet az adóék.

Az Eurostat historikus adatai alapján az látható, hogy az átlagbér 67%-át keresők (kb. 147 ezer forint bruttó bér) számára az adóék tíz éve nem volt ilyen magas, mint 48,4%-kal lenne. Ez pedig a foglalkoztatásra nézve ez azért lenne különösen rossz hír, mivel Magyarországon a munkanélküliek döntő többsége alacsony képzettségű.

2008-hoz képest 2010-ben számottevően, 3 százalékponttal csökkent az adóék az alacsonyabb bérkategóriában, 2012-ben azonban a járulékemelés és az adójóváírás eltörlése miatt a 2008-as szint fölé emelkedne. Az alábbi ábrán látható, hogy eddig is azon országok közé tartozott Magyarország, ahol a legmagasabb az elvonások aránya, a változások eredményeképp még előrébb kerülnénk az európai országok sorában.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF