Leszólta a Szputnyik V vakcinát az EU vakcinabeszerzéssel megbízott embere, kemény választ küldtek erre az oroszok

Portfolio
Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja szerint az EU-nak nincs szüksége az orosz Szputnyik V vakcinára a koronavírus elleni küzdelemhez, mivel az európai gyártás is elegendő ahhoz, hogy elérjék a lakosság immunizálását. Szavai ellenkezést váltottak ki az orosz vakcinagyártóban – számol be a hírről a Reuters.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja és egyben a vakcinák beszerzéséért is felelős biztos meglehetősen kemény hangvételben nyilatkozott az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban, a TF1 műsorában azt mondta, hogy az EU-nak egyáltalán nincs szüksége az orosz vakcinára.

Elmondása szerint az EU-nak és az itteni gyártósoroknak megvan a kapacitása arra, hogy június végéig 300-350 millió dózisnyi vakcinát állítson elő, és ezzel szerinte július 14-re elérhető a kontinensen az immunitás.

Breton azt is mondta, hogy az EU segíteni tudja az oroszokat a vakcina gyártásában, de szerinte az oltásban akkor is az európai vakcináknak kell elsőbbséget adni.

Az orosz vakcinagyártónak nem nagyon tetszettek Breton szavai, egy sor Twitter-bejegyzésben mutatta ki ellenérzéseit nyilatkozata miatt. Bejegyzésükben többek között azt írják, hogy az európaiak biztonságos és hatékony vakcinák közül szeretnének választani, de ezt eddig Breton és a bizottság nem tudta nekik megadni.

Azt is írják, hogy ha ez az EU hivatalos álláspontja az orosz vakcináról, akkor kérik, hogy mihamarabb tájékoztassák őket erről, és nem futnak felesleges köröket az Európai Gyógyszerügynökségnél az engedélyeztetés miatt. Ez esetben majd más országokban folytatják az emberéletek megmentését – tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF