Tovább tombol az omikron a világban: itt vannak a vasárnapi adatok

Portfolio
Vasárnap reggelre több mint 349,1 millió főre nőtt a világban a regisztrált koronavírusos esetek száma a járvány kitörése óta, és közel 5,6 millió haláleset köthető már a koronavírushoz a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Jó hírt mondott a WHO szakértője: véget érhet az omikronnal a járvány Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában.

Jó hírt mondott a WHO szakértője: véget érhet az omikronnal a járvány Európában

Kimondták a magyar szakértők: nem mindenkinek kell a 4. oltás, de a Sinopharmot kapott 60 év felettieknek igen

„A 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben”, de három konkrét társadalmi csoport számára igen - áll abban az ajánlásban, amelyet több mint 20 egészségügyi szakértő, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmaztak meg a Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) tagjaiként és juttattak el vasárnap este a Portfolio szerkesztőségének.

Kimondták a magyar szakértők: nem mindenkinek kell a 4. oltás, de a Sinopharmot kapott 60 év felettieknek igen

Erőszakba torkollott a nagy brüsszeli járványellenes tüntetés, támadás érte az Európai Külügyi Szolgálat irodáját is

Erőszakba torkollott Brüsszelben a koronavírus-járvány miatti intézkedések elleni vasárnapi tüntetés, a rendőrség vízágyút és könnygázt is bevetett - írta a The Brussels Times hírportál.

Erőszakba torkollott a nagy brüsszeli járványellenes tüntetés, támadás érte az Európai Külügyi Szolgálat irodáját is

Miközben robban az omikronos orosz esetek száma, fél éve a legkevesebb a halálozás az országban

A koronavírus okozta Covid-19-járvány kezdete óta először emelkedett 300 ezer fölé az egy hét alatt kimutatott új fertőzöttek száma Oroszországban, ugyanakkor a halálozások száma tovább csökkent, és 2021 nyara óta először nem érte el az ötezret - közölte vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség az operatív törzs adatait összesítve.

Miközben robban az omikronos orosz esetek száma, fél éve a legkevesebb a halálozás az országban

Megszólaltak a szakértők: ez várhat a világra az omikron tombolása után

Hamarosan véget érhet a koronavírus okozta világjárvány egyes szakértők szerint, akik úgy vélik, nyárra sokat javulhat a járványhelyzet. Ebben pedig az omikron variáns felfutásának igen nagy szerepe lehet – írja a CNN.

Megszólaltak a szakértők: ez várhat a világra az omikron tombolása után

Horvátországban egyre több iskolában állnak át az online oktatásra az omikron miatt

Horvátországban egyre több iskolában állnak át online oktatásra a koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt - írta a Jutarnji List című horvát napilap vasárnap.

Az elmúlt egy hétben az általános és középiskolákban 67,5 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, míg a karanténban lévőké 118 százalékkal - írta a lap az oktatási minisztérium adataira hivatkozva. Emiatt országszerte 184 iskola állt át online oktatásra az 1313-ból.    

Míg korábban - a delta variáns okozta hullámban - egy pozitív diák legfeljebb egy vagy két másik tanulónak adta át a vírust, addig az omikron variáns terjedése miatt most egy osztályban öten-tízen is megfertőződnek - hangsúlyozták.    

Az oktatási minisztérium szerint ugyanakkor nincs szükség arra, hogy országos szinten távoktatásra álljanak át az iskolák. "Semmi logika nincs abban, hogy azok a diákok, akiknek az osztályaiban nincsenek fertőzöttek, ne járjanak iskolába" - közölte a tárca.    

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 7095 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 36-an hunytak el. Kórházban 1860 beteget ápolnak, közülük 201-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 287 471-en kaptak védőoltást, közülük 2 193 513-an már a második adagot is beadatták maguknak.    

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra rekordszámú, 13 911 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 18 beteg halt meg. Kórházban 608 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 259 4122-en kaptak védőoltást, közülük 1 206 704-en mindkét adagot felvették.    

Mateja Logar, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsának elnöke a járvány gyors terjedésével kapcsolatban a sajtónak úgy nyilatkozott: a fertőzöttek számának növekedése ellenére a kórházban kezelt betegek száma stabil, de a vírus ilyen magas lakossági jelenléte miatt az intenzív osztályokra nehezedő nyomásra számítanak.    

"Éppen ezért nem az intézkedések könnyítésében, hanem kilépési stratégiában gondolkodunk" - mondta a szakember.

(MTI)

Kiderült, hány napig fertőzhet egy koronavírusos beteg

Az Egyesült Királyságban kutatásokat végeztek arra vonatkozóan, hogy különböző hosszúságú karantén-időszakok milyen hatással vannak a koronavírus fertőzőképességére – írja a Business Insider.

Kiderült, hány napig fertőzhet egy koronavírusos beteg

Ukrajnában február közepén tetőzhet a járvány az egészségügyi miniszter szerint

Ukrajnában várhatóan február közepén tetőzik a koronavírus-járvány mostani, legújabb hulláma - közölte újságírókkal Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a héten jelentette ki, hogy már elkezdődött az országban az újabb hullám, amelyet főként a vírus különösen fertőző omikron variánsának terjedése okoz.    

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) polgármestere közben arról számolt be, hogy a városban egyre több gyermek betegszik meg, a számukra kijelölt kórház már telítődött, ezért újabb intézményt nyitottak meg Covid-fertőzött kiskorúak fogadására, amire eddig nem volt példa a járvány két éve alatt. Kifejtette, hogy mintegy tízezer beteg gyermek van jelenleg a városban, és több iskolában emiatt távoktatásra tértek át. Megjegyezte, hogy ezzel egy időben a felnőttek között messze nem olyan magas a kórházi ellátásra szorulók száma, pénteken még 304 beteget ápoltak egészségügyi intézményben.    

A szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megye viszont - elsőként az ukrajnai régiók közül - hétfőtől átkerül a járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába. A többi régió, beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját a jelenlegi legenyhébb sárga besorolásban van - jelentette az UNIAN hírügynökség.    

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, meggyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is.    

Az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában vasárnapra 15 444-gyel 3 857 455-re, az elhunytaké 86-tal 99 215-re, az aktív betegekké pedig több mint 13 ezerrel 175 332-re emelkedett. Az elmúlt napon 2774 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.    

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 457 249-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 698 589-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 203 445-en kaptak. Szombaton 38 861 embert oltottak be. ű

(MTI)

Friss tanulmány: így hat a nők és a férfiak termékenységére a koronavírus, illetve a különböző vakcinák

Egy új kutatás szerint a koronavírus elleni oltások nincsenek hatással sem a nők, sem a férfiak termékenységére, de egy Covid-fertőzés akár 60 napig is befolyásolhatja a férfiak megtermékenyítő képességét – írja a CNBC.

Friss tanulmány: így hat a nők és a férfiak termékenységére a koronavírus, illetve a különböző vakcinák

Kimondták a tudósok: ez lehet az első figyelmeztető tünet, ha elkaptad az omikront

Van egy tünet, amely még a pozitív teszt előtt figyelmeztető jelzés lehet arra, hogy valaki elkapta a koronavírus omikron variánsát – írja a The Sun.

Kimondták a tudósok: ez lehet az első figyelmeztető tünet, ha elkaptad az omikront

Tovább tombol az omikron a világban: itt vannak a vasárnapi adatok

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Hivatalosan az Egyesült Államokban azonosították a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, 70 495 874 főt a mai napig. A halálos áldozatok száma 865 968 fő. Indiában 39 237 264 fertőzöttet és 489 409 halálos áldozatot tartanak számon, míg Brazíliában 23 931 609 fertőzöttről és 623 191 halálos áldozatról adtak számot.

India már a negyedik egymást követő napon jelentett több mint 300 000 új fertőzöttet, bár az elmúlt 24 órában az esetszám valamivel alacsonyabb volt, mint egy nappal korábban.

Dél-Koreában eközben a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet azonosították vasárnap a kiterjesztett korlátozások és a magas átoltottság ellenére.

Ausztrália két legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben és Victoriában a jövő héten újrainduló tanítás során a diákokat hetente kétszer tesztelik majd az omikron variánsra.

Szombaton Nyugat-Európa számos városában tüntettek a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések és az oltási igazolások bevezetése ellen.

Közben jó hírek is érkeztek: amerikai professzorok szerint a koronavírus mint világjárvány már a múlté, de a vírus velünk marad. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus hamarosan olyan lesz, mint az influenza.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF