Orosz-ukrán háború: a lengyel államfő is véleményt mondott Magyarország álláspontjáról

Portfolio
Nehéz megértenem Orbán Viktor miniszterelnök hozzáállását a háború fényében - jelentette ki a TVN24-nek adott interjújában Andrzej Duda lengyel államfő.

Hozzátette ugyanakkor a lengyel politikus - a magyar kormány korábban hangsúlyosan erős szövetségese -, hogy a magyar miniszterelnök nehéz helyzetben van, de meg kell jegyezni, hogy nem ő juttatta odáig a magyar államot, hogy teljesen Oroszországtól függjön.

A tévéműsorban arról is kérdezték a lengyel elnököt, hogy csalódott-e a magyar kormányfő hozzáállásában, ami a háborút illeti. Duda úgy fogalmazott, hogy megérti annak a politikának a hátterét. Beszélt Magyarország energiafüggőségéről is, melynek kapcsán megemlítette a Paksi Atomerőművet és felidézte, hogy a magyar kormány néhány éve az erőmű bővítésére szerződést kötött Oroszországgal, ami szerinte jelzi, hogy ezen a téren a függőség jelentős.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy jelenleg az orosz agresszió nyomán Ukrajnában több ezer ember halt meg, civilek is, így például az orosz hadsereg által lerombolt lakóépületekben. Ezek mind bűncselekménynek minősülnek a nemzetközi jog értelmében - mondta Duda. Ennek fényében nehezen tudja megérteni a magyar álláspontot és szerinte ez nagyon költséges lesz Magyarország számára.

Nem ez az első jelzés a lengyelek részéről a magyar kormány háború kapcsán felvett álláspontjáról. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője és miniszterelnök-helyettes a lengyel közrádiónak nyilatkozva azt mondta, nem elégedett Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos óvatos álláspontjával

Lengyelország Ukrajna legelszántabb támogatói közé tartozik, és kemény szankciókat követel Oroszországgal szemben.

Kaczynski Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel együtt március 15-én az ostromlott Kijevbe látogatott, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Kaczynski itt vetette fel egy fegyveres békefenntartó misszió Ukrajnába küldését, mely ötletet a magyar kormány élesen ellenez, ugyanakkor a felvetést a NATO sem támogatja.

Címlapkép: Andrzej Duda lengyel elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF