Erre kevesen gondolnak, amikor ipari ingatlant bérelnek: így szállnak el az üzemeltetési költségek

Portfolio
Az energiagazdálkodás kiemelt szerepet tölt be az ipari és a logisztikai vállalatok működésében. Bármely iparágat vizsgáljuk a három legnagyobb működési költség az energia (elektromos és hőenergia), a munkaerő és az alapanyagok. Ha a három összetevőt a költségek kezelhetősége vagy a lehetséges költségmegtakarítások oldaláról közelítjük meg, akkor az energia változatlanul az első helyen áll, így az energiagazdálkodás a költségcsökkentés stratégiai területe.

A cikk megjelenését az EFAFLEX Hungária Kft. támogatta.

Bár a technológia folyamatosan fejlődik és a szabályozás is egyre szigorúbb feltételeket szab, szakértők szerint a bérbeadási céllal épített magyarországi ipari ingatlanok csupán harmada tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. A magas energiaárakat azonban senki sem hagyhatja figyelmen kívül a raktárak vagy gyárak létesítése és fenntartása során.

AZ IPARI ÉS LOGISZTIKAI LÉTESÍTMÉNYEK ESETÉN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG NÖVELÉSÉT CÉLZÓ BERUHÁZÁSOK AKÁR 60 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTHETIK AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁST.

A bérbeadók a jól hőszigetelt, nagyobb belmagasságú, modern ipari épületeket magasabb bérleti díjjal adhatják bérbe, mint az elavult csarnokokat: egy 2021-es felmérés szerint Budapesten, a fővárosi agglomerációban, valamint a legnagyobb városokban akár kétszeres is lehet az árelőny az előbbiek javára, az országos átlagot tekintve pedig akár 66 százalékkal magasabb áron lehet bérbeadni a modernebb, energiahatékonyabb épületeket.

A korszerűsítési beruházások, befektetések rövid időn belül megtérülnek, hiszen a piac telített, óriási a kereslet a korszerű raktárépületek iránt. Az ipari kapuk kritikus pontot jelentenek Az ipari épületek energetikai fejlesztése során a fűtő-hűtő rendszer korszerűsítése, az ipari épületek falazatának hőszigetelése a hatékonyságot növelő beruházások közt a leggyakoribb, akár a lakóépületek esetén.

AZONBAN SOKAN MEGFELEDKEZNEK AZ AKÁR TELJES KÜLSŐ HOMLOKZATI OLDALAKON sorakozó IPARI KAPUK KORSZERŰSÍTÉSÉRŐL.

Ha ezek a logisztikai folyamatok során használt kapuk korszerűtlenek, magas hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek, nincs széllel szembeni ellenállásuk, lassú a nyitási zárási sebességük, semmivé válhat az energiahatékonyságot célzó beruházások eredménye.

"Az ipari kapukat gyakran, akár naponta több százszor nyitják és zárják a logisztikai és ipari környezetben. A hagyományos ipari kapuk lassú nyitási/zárási sebessége fokozott légcserével jár. Egy temperált, fűtött logisztikai- vagy gyárépület esetén minden nyitáskor a meleg levegő kiszökik a külső levegő beáramlik. Tehát a gyors, akár 4m/sec nyitási sebességgel nő az épület energiahatékonysága, továbbá gyorsabbá válnak a logisztikai folyamatok. Az ipari kapuk nyitási és zárási sebessége ott kiemelten fontos, ahol nagy a targoncaforgalom" – mondta el a Portfolio-nak Bálint Anna az EFAFLEX Hungária Kft. marketing menedzsere.

A „hagyományos”, úgynevezett szekcionált kapuknál további problémát jelent, hogy nem zárnak jól, tehát egy közepesen erős szélterhelés esetén is nagy a beltér és a kültér közti légcsere. A nagy légtömörségű korszerű ipari gyorsmozgású kapuk, megakadályozzák a légcserét a két tér között.

MA AZ ENERGIAKRÍZIS KÖZEPÉN A FŰTÉSI SZEZON KÖZELEDTÉVEL MINDEN VEZETŐ SZÁMÁRA NYILVÁNVALÓVÁ VÁLT, HOGY AZ ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK ELSZÁLLÁSÁT MÉRSÉKELNI KELL MEGELŐZŐ BERUHÁZÁSOKKAL.

Érdemes egy energetikai audittal kezdeni

A vállalatvezetőknek figyelmet kell fordítania az energiagazdálkodási projektek tervezésére. Nem mindegy, hogy a menedzsment milyen stratégiai szempontokat vesz figyelembe az energiahatékonyság növelésénél. A hatékonyság érdekében az energiagazdálkodási programokat négy fő részre kell osztani:

  • a múltbeli adatok elemzése,
  • az energia audit,
  • a befektetési és megtérülési adatok elemzése és megvalósíthatósági tanulmányokon alapuló beruházási javaslatok,
  • valamint a munkavállalók képzése.

A cégek telephelyi, helyszíni energia auditja során megjelölhetők azok az energiahatékonyság növelését célzó fejlesztési területek, melyek jelentős megtakarítást tesznek lehetővé. Ezt követi a rekonstrukciós terv kidolgozása.

Energetikai összehasonlító számítások

"Mérnök értékesítő kollégáink a meglévő hagyományos ipari kapuk és az energiahatékony ipari gyorsmozgású ipari kapuk műszaki összehasonlító táblázatával kimutatják az energiamegtakarítási adatokat. A ROI számításával további információt adunk a beruházás megtérülésére vonatkozóan" - tette hozzá Bálint Anna.

A cikk megjelenését az EFAFLEX Hungária Kft. támogatta.

Fotó: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF