Nem éppen szép, ami a magyar gazdaságban történik - Mégis mi lesz ebből?

Nem éppen szép, ami a magyar gazdaságban történik - Mégis mi lesz ebből?

Májusban az ipar és a kiskereskedelmi forgalom teljesítménye is inkább kellemetlen meglepetést okozott Magyarországon, ami miatt egyre nehezebb gyors GDP-növekedéssel számolni a második negyedévben - írja a havi rendszerességű statisztikai adatok értékelése kapcsán friss elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank szenior közgazdásza.

Három pocsék adat is jött a magyar gazdaságból – Mi lesz a GDP-vel?

Három pocsék adat is jött a magyar gazdaságból – Mi lesz a GDP-vel?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt a három fontos makroadatot elemeztük, amelyet ma tett közzé a KSH és amely meghatározhatja a magyar GDP-növekedés ütemét is. Ezek az ipar, a kiskereskedelem és a külkereskedelem. Minderről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makroelemzőjét kérdeztük. A második részben arról volt szó, hogy Magyarország történelmi csúcsra emelte nettó áramexportját Ukrajna felé. Hogy mi áll emögött, arról Weinhardt Attilával, a Portfolio energiapiaci elemzőjével beszélgettünk.

Kellemetlen meglepetés a magyar ipartól

Kellemetlen meglepetés a magyar ipartól

Nem ér véget a hazai ipar lejtmenete: az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal volt kisebb a termelés volumene májusban. Ezzel a szektor a harmadik egymást követő hónapban zsugorodik, amire az utóbbi hét évben a mostanit leszámítva csak kétszer, a koronavírus-válság időszakában volt példa. Így a friss adat még úgy is meglepőnek mondható, hogy egyébként különösebb illúzióink a felpattanással kapcsolatban nem lehettek.

Lassul az amerikai ipari termelés

Lassul az amerikai ipari termelés

Májusban az Egyesült Államokban a gyáripari megrendelések értéke havi szinten 0,5 százalékkal csökkent, ellentétben az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedéssel.

Szenved a magyar ipar

Szenved a magyar ipar

A nagy ipari ágazatok gyenge teljesítménye továbbra is rányomja a bélyegét a hazai ipari termelésre. A szektor kibocsátási volumene az előző hónaphoz képest 0,7%-kal, az egy évvel korábbihoz képest (naptárhatással igazítva) 2,4%-kal csökkent.

Itt a magyar GDP-adat: kezd kijönni a gödörből a gazdaság

Itt a magyar GDP-adat: kezd kijönni a gödörből a gazdaság

Az előzetes, korábbiaknál jóval hamarabb érkező, adattal egyező mértékben, 0,8%-kal nőtt az idei első negyedévben negyedéves alapon a magyar gazdaság – közölte kedden reggel a KSH. Ez megerősíti azt a képünket, hogy a magyar gazdaság elindulhatott a tavalyi recesszióból való kilábalás útján, és innentől kezdve már pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. Termelési oldalról leginkább a szolgáltatások húzták felfelé a gazdasági teljesítményt, felhasználási oldalról a háztartások fogyasztása.

Rossz hír érkezett Amerikából

Rossz hír érkezett Amerikából

Gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése májusban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfőn közzétett adatai alapján.

Erősödik a brit gyáripar

Rövid visszaesés után ismét élénkülést jelez a brit feldolgozószektor hétfőn ismertetett friss aktivitási mutatója.

Jó hír érkezett Németországból

Jó hír érkezett Németországból

Már nem olyan súlyos a német feldolgozóipar visszaesése, mint korábban. Ráadásul az új megrendelések bizakodásra adnak okot.

Stagnált az amerikai ipar

Stagnált az amerikai ipar

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki a Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.

Magyar kutatók is dolgoznak rajta, hogy ne a szeméttelepen végezzék a napelemek

Magyar kutatók is dolgoznak rajta, hogy ne a szeméttelepen végezzék a napelemek

Világszerte mind több napelem ér élettartama végére, és bár újrahasznosításuk nyereséges tevékenység lehet, több ok miatt jelenleg a használt panelek akár 90%-a is hulladéklerakókban végzi. Egy, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. részvételével indult európai nemzetközi konzorcium által indított projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy változtat ezen.

Karsai Gábor: Tervgazdasági időket idéz a kormány új startégiája

Karsai Gábor: Tervgazdasági időket idéz a kormány új startégiája

Különböző felmérések szerint az elmúlt években folyamatosan romlott Magyarország versenyképessége, így hazánk mára az EU hatodik-hetedik legkevésbé versenyképes országáva vált. Nem csoda, hogy a kormány márciusban új versenyképességi stratégiát hirdetett meg, azonban a dokumentum címével ellentétben nem a versenyképességről, hanem a növekedésről, ezen belül is döntően az ipari növekedésről szól. A tervgazdasági időket idéző stratégiában valójában a versenyképesség kapcsán szó sem esik magáról a versenyről, még a szó is hiányzik a szövegből, és a felvázolt koncepció középpontjába az újraiparosítás került, miközben az ipar GDP-termelésen belüli részaránya az utóbbi években – a kormányzati törekvések ellenére – szinte folyamatosan csökkent.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.