Drámai a helyzet a földeken: lassan rá sem ismerünk majd Magyarországra

Portfolio
A megváltozó éghajlat, a termelési feltételek szigorodása és az import is egyre nehezebb helyzetbe hozza a szántóföldi növénytermesztést Magyarországon, jóllehet ebben kiváló adottságaink és remek eredményeink voltak korábban – hangzott el az Alapvetés, a Portfolio mezőgazdasággal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjének legújabb adásában, amelyet az Agromashexpo rendezvényén rögzítettünk. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint nagyot kell fejlődnie az ágazatnak, hogy tudja tartani a lépést a kihívásokkal.

A magyar mezőgazdaság gerincét a szántóföldi növénytermesztés adja, amelyben hagyományosan jó adottságaink vannak, ám ezeket a kedvező feltételeket egyre kevéssé lehet biztosra venni.

A megváltozó éghajlat, az egyre szélsőségesebb időjárás mind távolabb sodorja az ágazatot az ideális, "tankönyvi” feltételektől.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a szigorú uniós szabályozással egyidőben jelentős nyomást helyez a piacra az import ukrán gabona – amelyet jóval lazább előírások mellett termelnek.

Agrárium 2023
A téma szóba kerül hamarosan megrendezendő agrárrendezvényünkön is.

Az Agromashexpo alkalmával felvett podcast beszélgetésben Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke beszélt a kihívásokról és az ágazat előtt álló problémákról, és elhangzott:

aki átlagos szinten termel, az biztosan bukik a szántóföldi növénytermesztésben.

Ugyanakkor a megoldások is szóba kerültek. Az elnök szerint a kiutat a generációváltás, a birtokkoncentráció, a külföldi tapasztalatok felhasználása és végső soron az egyre hatékonyabb, egyre nagyobb termésátlagokat produkáló termelés jelenti.

Fotó: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF