A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

Ha a zöld energiatermelésről beszélünk Magyarországon, akkor megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a Paksi Atomerőmű, amely a teljes országos áramfogyasztás nagyjából harmadát fedezi, időjárástól és napszaktól függetlenül. Hogy építhető be az erőmű a fenntartható energiatermelésbe itthon és mik ennek az előnyei? Többek között erről kérdeztük Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját, de szóba került a erőművi hő hasznosítása és a Duna jelentős melegedése is, amely az évnek ebben az időszakában különösen aktuális.

A világos üzleti haszon biztosítása a legjobb ösztönző az elektromobilitás terjedéséhez

A világos üzleti haszon biztosítása a legjobb ösztönző az elektromobilitás terjedéséhez

Most már az a valószínű, hogy nem a másfél, hanem inkább a három Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés alatt maradás lehet a reálisan elérhető cél az emberiség számára, de még ez is kihívásokkal teli. Ennek részben az is az oka, hogy nem eléggé ösztönzők a már működő, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését segítő rendszerek. Ez utóbbi palettát bővíti újszerű módon saját fejlesztésű zöld technológiai szolgáltatásával egy magyar cég, melynek célja az elektromobilitás terjedésének anyagi ösztönzése az önkéntes karbonpiac eszközrendszerére támaszkodva. A mitigia egy olyan klímatechnológiai (climate tech) megoldás, ami annak felismerésére épül, hogy valós, mérhető, számszerűsíthető üzletet lehet alapítani az autós flották elektrifikációja nyomán fellépő, validált karbonlábnyom-csökkentésre támaszkodva. Ezáltal egyrészt a flották elektrifikációját célzó beruházások megtérülése jelentősen javítható az elektromobilitásba jelentős mértékben beruházó vállalatok számára, függetlenül a mindenkori állami támogatásoktól. Másrészt, a folyamat eredményeként létrejövő magas minőségű, valós szén-dioxid kibocsátáscsökkentést reprezentáló karbonkreditek kifejezetten értékesek és biztonságosak az azokat ellentételezési célra megvásárló ipari vállalatok számára, mivel a szigorú módszertan teljes mértékben kizárja a zöldre festés lehetőségét. Tóth Leventét, a mitigia szolgáltatást fejlesztő Emprovia Zrt. ügyvezetőjét kérdezzük.

Mi lesz most az államilag támogatott hitelekkel?

Mi lesz most az államilag támogatott hitelekkel?

Az EXIM Magyarország nemrég közzétette tavalyi beszámolóját, amelyből többek között kiderült, hogy a mérlegfőösszegük 74 százalékkal, a hitelállományuk 50 százalékkal emelkedett. Hogy mi áll emögött a komoly növekedés mögött, arról Hoffmann Mihályt, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a Portfolio Business podcast legújabb adásában.

Hogy néz ki egy leolvadás a luxusiparban?

Hogy néz ki egy leolvadás a luxusiparban?

Luxusiparról szóló legújabb podcastünkben ezúttal beszéltünk a MatchesFashion csődjéről, Kínáról, 99,9%-os diszkonttal megvásárolt (egyébként 14 ezer dolláros) Cartier-fülbevalókról, valamint arról is, hogy van-e esélye a Zarának betörni a luxuspiacra, és hogy kiknek a szemét szúrják a szállodai papucsok. Ahogy a Hype összes adásában, ezúttal is Orbók Ilona luxusipari szakértőt, az BDO Magyarország tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük.

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekről beszélt Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist podcastjéban, amelyet a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdióban rögzítettünk.

A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

Az elmúlt időszakban a magyar- és az európai gazdaság lassulásával jelentősen csökkent az igény a képzett IT-szakemberekre. Pedig a cégek szempontjából nem biztos, hogy jó stratégia, ha ölbe tett kézzel várnak, a piac élénkülése esetén ugyanis könnyen beragadhatnak. A Portfolio Business podcast új adásában a Codecool programozóiskola két vezetője, Kalocsai Lea üzletfejlesztési vezető és Számadó Dóra sales vezető volt a vendégünk, akiket egyebek mellett a piaci környezetről, valamint a magyar vállalatok előtt álló kihívásokról is kérdeztünk.

Közvetlen EU-pénzek: azzal nem lehet mit kezdeni, hogy „kéne pénz valamire”

Közvetlen EU-pénzek: azzal nem lehet mit kezdeni, hogy „kéne pénz valamire”

Magyarország Kelet-Közép-Európa más országaihoz hasonlóan jelentős lemaradásban van, ha azt vizsgáljuk, mekkora értékben tud közvetlenül pályázható európai uniós forrást lehívni. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a 250 EU-s régió közül csupán Budapest fér be a 70. hely környékére, a többi magyar régió még a legfelső 200-ba sem tud bejutni. A helyzet javítható, és éppen itt az idő, hogy Magyarország Közép-Kelet-Európával együtt előrelépjen az EU-s pályázati lehetőségek kiaknázásában. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) készen áll arra, hogy támogatást nyújtson a cégeknek, segítve őket abban, hogy sikeresen áthidalják a pályázati folyamat során felmerülő kihívásokat és a pályázott projektek EU-s szinten is versenyképesek legyenek – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője a Portfolio Business podcast új adásában.

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Még mindig nehézkes területnek számít Magyarországon a közvetlenül pályázható EU-s források kérdésköre. Ezekről a pénzekről nem tagállami szinten, hanem Brüsszelben döntenek, és a kiírások gyakran jobban alkalmazkodnak a nagy tagállamok igényeihez. Mindemellett lehetne azért tenni, hogy sikeresebbek legyünk azokban a szektorokon és országokon átnyúló együttműködések kialakításában, amik segíthetnék a magyar szereplőket a forrásbevonásban. Most ráadásul élesben bizonyíthatnak a hazai pályázók, a napokban ugyanis új pályázati csomag (várhatóan közel 30 pályázatot tartalmazó) nyílik meg a fenntarthatóság, környezetvédelem és a zöld átállás területén. A részletekről Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója beszélt a Portfolio Business podcast új adásában.

Már megint mi történik a forinttal?

Már megint mi történik a forinttal?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében forintárfolyam volt a téma, mivel az elmúlt napokban a magyar fizetőeszköz jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben. A fő kérdést, hogy jön-e korrekció, vagy további gyengülésre számíthatunk, Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makroelemzője válaszolta meg. A második blokkban a kínai autógyártók európai előretöréséről kérdeztük Kövesy Kártolyt, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét, aki arra is válaszolt, hogy a jelenlegi, a globális politikától sem független helyzetben hozott egy-egy döntésnek milyen hosszútávú következményei lehetnek.

Újra versenybe szállhatnak a női vállalkozók a 2 millió forintért

Újra versenybe szállhatnak a női vállalkozók a 2 millió forintért

A Visa ismét elindítja nemzetközi "She's Next" programját Magyarországon. Ennek célja, hogy támogassa a nők által vezetett kis- és középvállalkozások fejlődését. Az előző évben a pályázat sikerrel zárult és most újra 5 női vezető versenyezhet az egyenként 2 millió forintos támogatásért, ráadásul a nyertesek egy éven át vállalkozásfejlesztési mentorálást is kapnak. Erről és a Visa friss, női vállalkozókat vizsgáló kutatásáról beszélgettünk Juhász Katalinnal, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatójával és Németh Nórával, a PregHello alapítójával, vezetőjével, a 2023-as Visa She’s Next program egyik győztesével.

Mi a gond az ukrán baromfival?

Mi a gond az ukrán baromfival?

Egyenlőtlen feltételek mellett, inkorrekt versenyben kellene helytállniuk a baromfiágazat uniós, és azon belül magyar szereplőinek a harmadik országokból származó importtal, döntően az ukrán behozatallal szemben – mondta el Csorbai Attila, a a Baromfi Terméktanács elnöke az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjében.

Randstad-vezér: Magasabb nyomást a gazdaságban? De van ötlet, hogy mire?

Randstad-vezér: Magasabb nyomást a gazdaságban? De van ötlet, hogy mire?

Megjelent a Randstad Workmonitor 2024 kutatása, mely globális trendek kontextusában mutatja be a hazai munkaerőpiac főbb folyamatait. A tanulmány kapcsán meghívtuk a Portfolio Checklist különkiadásába Baja Sándort, a munkaerő-közvetítő Magyarországért, Romániáért és Csehországért felelős vezetőjét. A szakembert egyebek mellett arról kérdeztük, hogy vajon tényleg alulmotiváltak-e a magyar dolgozók, lát-e jógyakorlatokat a hatékonyságnövelés területén, hogy milyen folyamatoknak köszönhetően maradhatott viszonylag feszes az elmúlt időszak gyászos gazdasági folyamatainak tükrében is a munkaerőpiac, és hogy mit gondol arról, hogy a kormány újfent a magasnyomású gazdaság koncepciójával indítaná be a GDP-bővülést Magyarországon.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.