Idén sokan kihullanak a rostán: 10 évet lépünk vissza ezen a téren

Braunmüller Lajos
Akár 10 évet is visszaléphet idén a mezőgazdasági finanszírozás, miután a megemelkedett kamatok mellett az integrátorok lényegesen szigorúbb szemmel nézik meg, melyik termelő mögé állnak be. A kieső, kevésbé hitelképes szereplők a bankokhoz fordulhatnak, amelyek a szokásosnál több fedezetet kérhetnek tőlük, vagy átszervezhetik termelésüket. A szántóföldi összkép a tavalyi aszály miatt is változóban van: újra egymillió hektár felett vetettek búzát, várhatóan kevesebbet vetnek majd kukoricából. Helyette növekszik a napraforgó területe, és tör előre a más országokban már bizonyított, aszálytűrő cirok.

A megváltozott kamatkörnyezetben sokkal szigorúbb bírálatnak vetik alá a termelőket a mezőgazdasági integrátorok a finanszírozás elbírálásakor, sokkal jobban megnézik, hogy kinek szavaznak bizalmat.

Mindez azt eredményezheti, hogy sokan kieshetnek a finanszírozásból

- mondta el a Portfolio-nak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kifejtette: a magas kamatok mellett az integrátorok, vagyis a mezőgazdaság inputköltségeit a termelő helyett megfinanszírozó, a terményekre szerződést kötő, különböző konstrukciókban az értékesítést, a tudásátadást, szaktanácsadást is gyakran is magukra vállaló cégek sokkal szigorúbban döntenek arról, hogy mely termelők mögé állnak be.

A kisebbeket elutasítják

„A jó hitelképességgel rendelkező, egyébként is tőkeerős, évek óta eredményesen gazdálkodó termelőket nem fenyegeti az a veszély, hogy finanszírozó partner nélkül maradnak, náluk ugyanis sorban állnak az integrátorok, versengenek értük” – mondta el Petőházi Tamás.

A kisebb, kevésbé hitelképes, nem elég erős termelőket viszont most sokkal nagyobb eséllyel fogják elutasítani, mint a korábbi években.

Utóbbiak számára egy banki partner ugyan megoldást jelenthet, ám félő, hogy a bankok is szigorúbb szemmel bírálnak, mint korábban, nagyobb fedezetet kérhetnek, vagy akár könnyebben mondhatnak nemet. Ha ez megtörténik, akkor a termelőnek a saját erőben kell bíznia, vagy át kell szerveznie a tevékenységét.

Az elnök szerint mindez oda vezethet, hogy az elmúlt évek gyakorlatához képest 5-10 éves visszarendeződés jöhet idén az agrárfinanszírozásban.

Több napraforgó, duplázhat a cirok

A 2023-as év várakozásairól szólva Petőházi Tamás kijelentette: a téli csapadék kielégítő mennyiségű volt, téli aszályról nincs szó, sőt, 100-200 ezer hektáron belvíz is keletkezhet, amely azonban nem okoz országos problémát. „A legtöbb helyen normálisan telítődtek a talajok, ilyen esetekben bizonyos mennyiségű belvíz elkerülhetetlen.”

Agrárium 2023
A téma szóba kerül nagy tavaszi mezőgazdasági konferenciánkon is.

A tavalyi, rendkívül súlyos aszály nyomán azonban várható, hogy a kukorica vetésterülete csökkenni fog, vagyis a jelenleg tervezgető gazdák április és május folyamán kevesebb kukoricát vetnek majd. A kukorica részbeni alternatívájaként alkalmazható, ám annál sokkal aszálytűrőbb, más országokban már bizonyított cirok területe viszont nagyot nőhet idén.

A tavalyi 35 ezer hektár után idén valószínűleg 50-70 ezer hektáron vetnek ebből, így akár egy év alatt megduplázódhat a cirok vetésterülete Magyarországon.

A kukorica helyett ezen felül sokhelyütt napraforgót fognak termelni a gazdák – valószínűsítette az elnök.

Az őszi vetésű növények esetében a búza vetésterülete is nőtt, és újra meghaladta az egymillió hektárt, árpát több mint 330 ezer, tritikálét több mint 70 ezer hektáron vetettek a termelők.

Fotó: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF