Minden második carsharing felhasználó már munkába is autómegosztással jár

Portfolio
A praktikusság mellett főleg anyagi megfontolásokból válik a carsharing egyre vonzóbb, átlátható és költséghatékony alternatívájává a céges autóknak. A szolgáltatását Budapesten több mint 500 autóval nyújtó Share Now vállalati konstrukciói már rövid időtávon belül kézzel fogható eredménnyel optimalizálják a vállalkozások mobilitási kiadásait.

Az autómegosztás vállalati célú használata Nyugat-Európában megszokottnak számít, de az utóbbi időszakban itthon is egyre növekszik a népszerűsége. – tájékoztatta a Share Now közleményében a Portfolio-t. A cég 2021-es kutatása szerint a magyarországi üzleti döntéshozók szívesen támogatják a munkába járást, a megkérdezett cégvezetők 58 százaléka a dolgozók tömegközlekedésére áldozott, és ettől alig maradt el azok aránya, akik a saját tulajdonú gépkocsik, illetve a cégautók használatát támogatták (55 és 54%).

Bíztató, hogy stabilan növekedik az autómegosztásban rejlő költségcsökkentési lehetőségek felismerése.

Ideális alternatíva például a rövidtávú, esetleg céges taxit kiegészítő vagy épp kiváltó élethelyzetekben, a lízingelt autóflotta fenntartásához viszonyítva is jelentősen csökkenthetőek a költségek, a Share Now esetében ugyanis nincs fix havi díj, csak a tényleges használat alapján történik az elszámolás.

Nem meglepő a fenti előnyök ismeretében, hogy a megkérdezettek negyede már 2021-ben is aktívan használta az autómegosztást: a legtöbben üzleti találkozókra jártak megosztott autóval (67%), ám ettől alig maradt el a munkába járás (63%), illetve a munkatársi juttatás (52%).

A cég 2022-es felmérése szerint a budapesti carsharing felhasználók több mint fele már most is használja munkába járáshoz az autómegosztást, míg 30%-uk gyakrabban használná, ha a munkahelyük támogatná a carsharing használatot.

A gazdaságossági szempontokon túl természetesen az autómegosztás környezeti hatásai is jelentősek. Egyetlen közösségi autó akár 10 saját járművet képes kiváltani a városi forgalomban, ez pedig kisebb szén-dioxid emissziót, kevesebb forgalmi dugót és javuló parkolási esélyeket jelent, összességében tehát rengeget javít azoknak a településeknek az életminőségén, amelyekben a carsharing kellően fajsúlyos tényezővé válik a városi mobilitásban.

Címlapkép: Share Now

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF