Illetékmentességhez és a szociális ellátások jogosultságához is hozzányúlna a kormány

Szabó Dániel
A kormány egy új javaslata részletesen foglalkozik az ingatlanépítési illetékmentességgel, a szociális ellátások, valamint a fogyatékos személyek jogi státuszával kapcsolatos kérdésekkel – derül ki a jogi és gazdasági versenyképességi törvénytervezetből, melyet most bocsátott társadalmi egyeztetésre az Igazságügyi Minisztérium.  

Az egyik fontos módosítás az illetékekről szóló 1990. évi törvényt érinti, amelynek keretében kiterjesztik az illetékmentességet a lakóházak építésére vonatkozóan. Ennek értelmében az adóhatóság nem szedi be az ingatlan építésének befejezéséig, és a határidőt követő ellenőrzés alapján a végleges használatbavételi engedély birtokában a felfüggesztett illeték törlésre kerül.

Az állami adóhatóság a lakóházépítésre meghatározott 4 éves határidő elteltét követő 15 napon belül az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai alapján ellenőrzi a lakóház felépítését.

A szociális ellátások terén is változások várhatók: például könnyítik a jogosultságok igazolását, így például az időskorúak járadékára vonatkozóan. Az új szabályozás szerint a jogosultaknak nem kell külön bejelentést tenniük, ha más pénzellátást igényelnek, hanem elegendő, ha arról a megfelelő hatóságnál nyilatkoznak.

Ugyanis amikor valaki igényel egy másik rendszeres pénzellátást, például időskorúak járadékát vagy gyermekek otthongondozási díját, vagy jelentkezik aktív korúak ellátására, akkor nyilatkoznia kell erről az illetékes hatóságnál. Ez a nyilatkozat lehetőséget ad neki arra, hogy tájékoztassa az illetékes szerveket arról, hogy már más támogatást kap, vagy jogosult rá. Ez a nyilatkozatot a szociális hatóság, egészségbiztosítási szerv, nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv, rehabilitációs hatóság, hadigondozási hatóság, családtámogatási szerv vagy állami foglalkoztatási szerv kéri be, attól függően, hogy melyik szervnél indították el az eljárást vagy jelentkeztek.

Emellett a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény módosításával pontosítják a nem végleges státuszú személyek helyzetét, megjelölve a felülvizsgálat időpontját a nyilvántartásban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF