Koronavírus: újabb aggasztó hosszú távú Covid-19 tünetre derült fény

Portfolio
A Sussexi Egyetem és a londoni King's College közös kutatása szerint a túlzottan rugalmas ízületekkel rendelkező személyek 30%-kal nagyobb eséllyel jelentik, hogy hosszú távú Covid-19 tünetektől szenvednek, ami tartós fáradtság kockázatával járhat.

Egy friss kutatás eredményei szerint azok az emberek, akik rendkívül rugalmas ízületekkel rendelkeznek, 30%-kal nagyobb eséllyel jelentik, hogy nem nyerték vissza teljes egészségüket a Covid-19 fertőzés után - tudósított a The Guardian.

A vizsgálat rámutat arra, hogy a hipermobilitás - egy olyan állapot, amelyben az ízületek szokatlanul nagy mozgástengellyel bírnak - növelheti a hosszú távú Covid-19 tünet és a krónikus fáradtság kockázatát. (Ahogyan arról egy korábbi kutatás kapcsán írtunk, a hosszú Covid azonosításának kritériuma a folyamatos, visszaeső vagy a fertőzést követő 30 vagy több nappal később jelentkező új tünetek.)

A hipermobilitás oka a kötőszövetek szerkezetében mutatkozó eltérésekben keresendő, amelyek támogatják és védik a szerveket és ízületeket. Bár ez az állapot előnyös lehet bizonyos területeken, mint például a sport vagy a zene, problémákat okozhat, többek között fájdalmat, fáradtságot és emésztési zavarokat.

Jessica Eccles és kollégái a Sussexi Egyetemen elkezdték vizsgálni a hipermobilitás kapcsolatát más betegségekkel, mint például a myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) és a fibromyalgia. A Covid-19 járvány kitörésekor felmerült bennük a kérdés, hogy vajon ez az állapot hozzájárulhat-e a hosszú Covid kialakulásához is.

Eccles együttműködött a King's College London kutatóival, akikkel a Zoe Health Study Covid-tünet tanulmány 3064 résztvevőjének adatait elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknél hipermobilitás szindrómát diagnosztizáltak, azok

30%-kal nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy nem épültek fel teljesen a vírusfertőzésből.

A tanulmányban bemutatott adatok önmagukban nem bizonyítják egyértelműen az ok-okozati összefüggést, azonban létezik egy lehetséges mechanizmus, ami magyarázhatja: az érintetteknél gyakori poszturális tachycardia szindróma (PoTS), ami abban nyilvánul meg, hogy felállás során drasztikusan megemelkedik a pulzusszám.

Már régóta ismert tény, hogy van kapcsolat a PoTS és a hipermobilitás között

- emelte ki Eccles.

Az elmélet szerint az emberek vénáinak és artériáinak laza kötőszövete miatt a vér összegyűlhet a szövetekben, ami azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy felálláskor vért pumpáljon az agyba, ami olyan tüneteket vált ki, mint a gyors szívverés és a szédülés.

Ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy megértsük, hogyan járulhat hozzá pontosan ez az állapot más betegségekhez is kapcsolódó tünetekhez. Eccles hangsúlyozza: a hosszú Covid esetén nem feltétlenül beszélhetünk egyetlen betegségről, azonban úgy véli, fontos lenne jobban megérteni ezt az összetett kapcsolatot annak érdekében, hogy hatékonyabb kezeléseket lehessen kifejleszteni.

Ez a kutatás azt sugallja, hogy a hosszú Coviddal élők egy alcsoportja nagyobb valószínűséggel hipermobilis. Ezt fontos azonosítani. Lehet, hogy ugyanazok a dolgok, amelyek a hipermobilitásban és fájdalomban szenvedőknek segítenek, például a törzsizmok erősítése és támogatása, máshol is segíthetnek

- fogalmazott a Sussexi Egyetem kutatója.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF