Az USA beperli az Apple-t

Portfolio
Az Egyesült Államok pert indított az Apple-el szemben, mert azt állítják, hogy a technológiai óriás monopolizálja az okostelefonok piacát és elnyomja a versenyt - írja a BBC.

Az igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy a vállalat az iPhone feletti ellenőrzését arra használta fel, hogy jogellenesen korlátozza a versenytársakat és a fogyasztói lehetőségeket.

Merrick Garland főállamügyész azt mondta, hogy a vállalat korlátozza azokat az alkalmazásokat, termékeket és szolgáltatásokat, amelyek kevésbé tennék függővé a felhasználókat az iPhone-tól és csökkentenék a költségeket a fogyasztók és a fejlesztők számára.

A panasz számos "versenyellenes" lépést sorol fel, amelyeket a vállalat állítólag tett, köztük alkalmazások blokkolását, a mobil felhő streaming szolgáltatások elnyomását, a harmadik féltől származó digitális pénztárcák korlátozását és a nem a vállalat által gyártott okosórák "funkcióinak csökkentését".

"Az Apple olyan akadályokat állít, amelyek rendkívül megnehezítik és megdrágítják mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára, hogy az Apple ökoszisztémáján kívülre merészkedjenek" - mondta Garland.

Az Apple szóvivője szerint a kereset téves állításokon alapszik és a cég védekezni fog.

A per veszélyezteti azt, hogy kik vagyunk, és azokat az elveket, amelyek az Apple-termékeket megkülönböztetik az éles versenyben

- mondta. "Ha sikerrel járna a per, az megakadályozná, hogy olyan technológiát hozzunk létre, amelyet az emberek az Apple-től elvárnak" - tette hozzá.

2009 óta ez a harmadik alkalom, hogy az Apple-t beperelte az igazságügyi minisztérium, és ez az első trösztellenes ügy a cég ellen Joe Biden elnök kormányzása alatt.

Címlapkép forrása: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF