Megszavazták a 13. havi nyugdíjat Svájcban, a kormány ezért növelné az adóterheket

Portfolio
A svájci kormány a nyugdíjasoknak 2026-tól járó 13. havi kifizetés finanszírozása érdekében fontolgatja a bérekből levont kötelező járulékok és az áfa emelését, miután a polgárok megszavazták a szakszervezetek által támogatott javaslatot - írta meg a Bloomberg.

A svájci kormány terveket mérlegel a kötelező járulékok és az áfa emelésére, hogy fedezni tudja a nyugdíjemelést, amelyet a polgárok a hónapban megszavaztak. A szavazás során, a kormány ellenjavaslata ellenére, a polgárok támogatták azt a szakszervezetek által előterjesztett javaslatot, amely értelmében 2026-tól a nyugdíjasok évente egy plusz havi kifizetést kapnak. A Szövetségi Tanács szerint ennek többletköltsége az első évben eléri a 4,2 milliárd frankot.

A finanszírozásra vonatkozóan két stratégia került előterjesztésre. Az egyik egy 0,8 százalékpontos növekedést javasol a bérekből levont nyugdíjjárulékokban, míg a második egy kombinált megoldást ajánl: 0,5 százalékpontos járulékemelés mellett 0,4 százalékpontos áfa-növelést. Jelenleg Svájcban az áfa mértéke 8,1 százalék, ami jelentősen alacsonyabb más európai államokhoz képest.

A kormány célja, hogy még az év folyamán bemutassa ezeket a javaslatokat a parlamentnek. Továbbá tervezi egy nyugdíjreform kidolgozását is 2026-ig, amely tartalmazza majd olyan strukturális változtatások vizsgálatát is, mint például a nyugdíjkorhatár emelése és alternatív finanszírozási módszerek bevezetése. Ezek az intézkedések rövid távon nem megvalósíthatók - közölték.

Egy márciusi népszavazás során a választópolgárok elutasították azt a javaslatot, amely magasabb nyugdíjkorhatár bevezetését és annak az várható élettartamhoz való igazítását célozta volna meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF