GVH: a kartellek a legártalmasabb versenykorlátozó megállapodások

Portfolio
A kartellek a legártalmasabb versenykorlátozó megállapodások, melyek jelentős károkat okozhatnak a gazdaságban, miközben a fogyasztók érdekeit is érdemben sértik - hangzott el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által életre hívott Magyar Compliance Akadémia (MCA) második rendezvényén.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – Rigó Csaba Balázs elnök kezdeményezése alapján – 2024 elején indította útjára a Magyar Compliance Akadémiát (MCA) azzal a céllal, hogy a tiszta piaci verseny erősítésének további támogatásával hozzájáruljon a gazdasági növekedés helyreállításához.

A 2024. február 15-én megtartott nyitórendezvény – melyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is előadást tartott – a 2023-as év kihívásait, az infláció elleni küzdelem témakörét, és a megfelelés versenyképességben elfoglalt szerepét járta körül.

A második eseményen a kartelljog kérdéskörében mélyültek el az előadók, kiemelten annak magyarországi fejlődésére koncentrálva.

A kartelljog alapját képező kartelltilalmi szabály az elmúlt 30 évben lényegében változatlan normatartalommal él. A szabály kontinuitását erősíti az uniós versenyjog végrehajtásáról szóló 1/2003/EK rendelet kartell konvergenciakritériuma

- mondta Bak László a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese.

Az elmúlt években több kartellt is feltárt a nemzeti versenyhatóság, köztük kettő közúti kartellt is. 2023 év végén egy közúti táblázással foglalkozó cégek közötti megállapodást, míg 2024 elején egy útszóró só forgalmazó kartellt, 2023 tavaszán egy dunai hajós cégek közötti közbeszerzési kartellt tárt fel a nemzeti versenyhatóság.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF