Orosz ügynökök "úgy vélik, Putyin halálos beteg"

Portfolio
A Vlagyimir Putyin egészségi állapota körüli találgatások már évek óta keringenek, de csak fokozódtak, mióta elrendelte Ukrajna lerohanását. A Sky News most a New Lines magazin alapján számolt be egy utasításról, amely zavart keltett az FSZB-n belül. A magazinnak egy endokrinológus professzor is nyilatkozott Putyin állapotáról.

A New Lines magazin arról számolt be, hogy birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyen egy Kremlhez közel álló oligarcha úgy jellemzi az orosz elnököt, mint aki "nagyon beteg, leukémiában szenved".

A magazin azt írja, hogy az orosz belbiztonsági ügynökség, az FSZB központja egy "szigorúan titkos feljegyzést" küldött ki az összes regionális igazgatójának.

Christo Grozev, a Bellingcat, egy elismert törvényszéki kutató honlap nyomozásvezetője elmondta, a feljegyzés utasította a regionális vezetőket, hogy ne bízzanak az elnök halálos állapotáról szóló pletykákban.

Az igazgatók további utasítást kaptak, hogy oszlassanak el minden ilyen irányú pletykát, amely a helyi FSZB-egységeken belül elterjedhet. Az egyik regionális egységnél dolgozó forrás szerint ez a példátlan utasítás éppen ellenkező hatást váltott ki, és az FSZB legtöbb tisztje hirtelen elhitte, hogy Putyin valóban súlyos betegségben szenved

- írta le a következményeket.

A magazin részletezte az orosz vezető betegségének fizikai bizonyítékait, beleértve a járásával kapcsolatos megfigyeléseket is - ahogyan azt a Sky News által a hét elején közzétett történet is említi.

A lap utal az utóbbi időben megváltozott külsejére is, beleértve azt a tényt, hogy az arca mostanában jelentősen puffadtabb - és azt sugallja, hogy ez valamilyen betegségre adott gyógyszeres kezelést jelenthet.

Ashley Grossman, az Oxfordi Egyetem endokrinológus professzora az New Linesnak nyilatkozott:

Putyin mindig is nagyon fittnek tűnő, kissé sovány külsejű ember volt. De az elmúlt néhány évben úgy tűnik, hogy az arca és a nyaka kiterebélyesedett. Cushingoid megjelenésnek hívják, és ez összeegyeztethető a szteroidhasználattal.

Az ilyen, Putyin egészségi állapota körüli állításokat természetesen nem lehet ellenőrizni - és ahogy a magazin megjegyezte, azoknak az oroszországiaknak, akik esetleg meg akarják buktatni a vezetőt, érdekükben állna, hogy ilyen pletykákat terjesszenek - írja a Sky News.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF