Kihirdették a Nobel-békedíj győztesét: teljesen váratlant húzott a bizottság

Portfolio
Korábban már megírtuk, hogy az idei Nobel-békedíj a várakozások szerint vagy az ukrán-orosz háború témájához vagy a környezetvédelemhez fog kapcsolódni, vagy akár teljes meglepetést is okozhat a norvég Nobel-bizottság, amire korábban is volt már példa.

A díjátadót megelőző várakozások szerint a két legesélyesebb győztes is az egész világot foglalkoztató ukrajnai háborúhoz kapcsolódó szerepe miatt kapná meg az idei Nobelt. Így a legesélyesebb nevek közé az ukrán Kyiv Independent című újság és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt került.

Ez egy olyan díj, ami járhat akár az Ukrajnában működő belső szereplők számára is, akik a tényfeltárásban, humanitárius segítségnyújtásban játszottak szerepet. Vagy a szomszédos országok ellenzéki személyiségei számára

- mondta Henrik Urdal, az oslói Békekutató Intézet igazgatója egy héttel a díjátadó előtt.

Urdal azt is elmondta, hogy a díjat odaítélő testületnek óvatosnak kell lennie egy háborúban részt vevő állam vezetőjének elismerésével, még akkor is, ha a konfliktust nem Ukrajna robbantotta ki. Zelenszkij győzelme esetén ő lehetett volna a második olyan államfő, aki Barack Obama után úgy kap béke Nobel-díjat, hogy országa háborúban áll egy másik nemzettel.

Ez díj lenne az ukrán nép számára, amely ma a legnagyobb árat fizeti a háború nélküli élethez való jogért

- mondta Mihail Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója a Nobel-békedíj kapcsán még a múlt héten, függetlenül attól, hogy azt az elnök, vagy az újságírók kapnák.

A 2022. évi békedíjat végül megosztva Alesz Bjaljacki fehérorosz emberi jogi szószóló, a Memorial orosz emberi jogi szervezet és a Center for Civil Liberties ukrán emberi jogi szervezet kapja.

A bejelentő ceremónián elhangzottak szerint az idei békedíjasok hazájuk civil társadalmát képviselik. A két szervezet és Bjaljacki hosszú évek óta bírálják az elnyomó hatalmat és mindent megtesznek az állampolgárok alapvető jogainak védelmére. Munkájuk során kiemelkedő erőfeszítéseket tettek a háborús bűnök, az emberi jogok megsértése és a hatalommal való visszaélés dokumentálása érdekében. Együttesen bizonyítják a civil társadalom fontosságát a béke és a demokrácia szempontjából.

Címlapkép forrása: TT News Agency/Reuters

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF