Hatalmas tüntetésre készülnek a lengyel gazdák szerdán

Portfolio
Országszerte tüntetéseket szerveznek a gazdák szerdán Lengyelországban. A megmozdulás során több mint 500 településen zárják le az utakat mezőgazdasági gépeikkel a gazdák. Céljuk, hogy az EU enyhítse környezetvédelmi szabályait, illetve növelje a pénzügyi támogatást, valamint az, hogy tiltsák be a nem uniós mezőgazdasági termékek importját - írja az Oboz.

Lengyelországban március 20-án, szerdán széles körű tüntetésekre kerül sor, amelyeket a helyi gazdák szerveznek. Az RMF24 hírportál beszámolója szerint az akciók során több mint 500 településen lezárásokra kell számítani, mivel a mezőgazdasági gépekkel az utcákra és autópályákra vonulnak a tiltakozók. A jelentések alapján körülbelül tíz fontos autópálya zárása várható, különösen Varsó felé vezető útvonalakon.

A tüntetések célja, hogy felhívják a figyelmet az Európai Unió környezetvédelmi előírásaira, amelyek enyhítését vagy eltörlését követelik a lengyel gazdák. Ezen túlmenően pénzügyi támogatást is várnak az uniós hatóságoktól, valamint az EU-n kívüli országokból érkező mezőgazdasági termékek importjának betiltását sürgetik, kiemelve Ukrajnát. Ugyanakkor nem említik az orosz gabonaimportot, amely továbbra is folytatódik.

A tüntetésekről összesen több mint 580 eseményről érkezett jelentés, amelyeken közel 70 ezer gazda vesz részt. A helyi hatóságok szerint a tiltakozások reggel kezdődnek és a munkanap végéig tartanak, bár néhány városban rövidebb időszakra tervezik az akciókat.

A lengyel gazdák az ukrán és német határon is blokádokat terveznek. Denisz Marcsuk, az Összukrajnai Agrártanács elnökhelyettese szerint ezek a tiltakozások politikai okokból folytatódnak és jelentős politikai támogatást élveznek.

Címlapkép forrása: Luc Auffret/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF