Súlyos vád jött Moszkvából: RM-70-esekkel lövik szét Oroszország területét!

Portfolio
Cseh gyártmányú RM-70 „Vámpír” rakéta-sorozatvetőkkel lövi az ukrán haderő Belgorod civil lakóterületeit - állítja friss elemzésében az orosz védelmi minisztériumhoz köthető Rybar elemzőház.

A Rybar több felvételt is közöl égő lakóházakról, állításuk szerint egy iskolát és egy óvodát is ért találat Razumnoje térségében. A támadásoknak három súlyos sérültje van, köztük egy gyerek.

Tegnap a Newsweek egy orosz védelmi minisztériumi jelentést szemlézett, melyben szintén azt írták, hogy RM-70-esekkel lőtték az ukránok Oroszország területét. Az amerikai lap nem fűzött ahhoz kommentárt, hogy mennyire lehet hiteles ez a jelentés, vagy mennyire sem.

Nem kizárt, hogy Moszkva szándékosan hergeli most az orosz lakosságot a csehek ellen: Prága ugyanis élére állt egy olyan kezdeményezésnek, melynek célja az ukrán haderő feltöltése 1-2 hónapon belül mintegy egymillió tüzérségi lövedékkel. Az egyébként biztosan igaz, hogy Ukrajnából orosz területet lőtték és lakóházakat is eltaláltak, de semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a támadást RM-70-esekkel követték volna el az ukránok.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felkavaró felvételeket osztott meg az ukrán lakosság elleni orosz támadásokról.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF