Friss felvétel: testközelből látható, ahogy a francia hadihajó elintézi a lázadók rakétáját

Portfolio
Tovább támadják a húszi lázadók a Vörös-tengeren áthaladó forgalmat, de a próbálkozásuk ezúttal sikertelen volt.

Videó jelent meg arról, ahogy egy francia hadihajó hatástalanítja a jemeni lázadók rakétáját a stratégiai fontosságú vörös-tengeri kereskedelmi útvonalon. A felvételen az látható, hogy egy Aquitaine-osztályú fregattról egy föld-levegő rakétával hatástalanítják a szárazföld felől érkező fegyvert.

Jemen északnyugati részében egy évtizeddel ezelőtt vették át a hatalmat az Iránnal szövetséges síita húszi lázadók. A lépés polgárháborút robbantott ki az Arab-félsziget legszegényebb országában, amelyben az elmúlt években elcsendesülni látszott a konfliktus. A felkelők azonban az izraeli-Hamász háborúra reagálva elkezdték rakétákkal támadni a közeli vörös-tengeri útvonalon elhaladó kereskedelmi hajókat, ami komoly károkat okoz a világgazdaságban. A nyugati szövetségesek a fejleményekre válaszul a térségbe vezényeltek számos hadihajót, amelyeknek a feladata, hogy megvédjék az áthaladó teherhajókat, valamint a húszi lázadókat is rendszeresen bombázzák.

A hónapok óta tartó támadásoknak már több jármű is áldozatául esett, sőt, halálos áldozatokat is követeltek a húszik rakétái.

Címlapkép forrása: Burak Akay/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF