Sejtelmes videót tett közzé Elon Musk cége: ez lehet az emberiség jövője?

Portfolio
Elon Musk Neuralink vállalata bemutatta az első olyan pácienst, aki egy agyba ültetett chip segítségével képes volt sakkot játszani egy számítógépen - jelentette a BBC.

Az Elon Musk által alapított vállalat az X-en mutatta be élőben az eseményt. A videón szereplő Noland Arbaugh korábban egy búvárbaleset következtében bénult le és idén januárban részesült a beavatkozásban.

Noland elmondása szerint a műtét rendkívül egyszerű volt. A beültetett agyi implantátum segítségével pedig képes volt játszani a Civilization VI videojátékkal is, közel nyolc órán keresztül. Ugyanakkor hozzátette, hogy a technológia még nem tökéletes és bizonyos problémákba ütközött a használata során, bár ezeket nem részletezte.

A Neuralink technológiája elsősorban a traumás sérülésekkel, például nyaki gerincvelő-sérülésből vagy amyotrófiás laterálszklerózisból (ALS) eredő gerincsérülésektől szenvedő személyek számára nyújt segítséget a számítógépek gondolataikkal történő működtetésében. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal májusban engedélyezte a Neuralink számára az emberi kísérleteket, és tavaly év végén a vállalat már aktívan toborzott résztvevőket.

A Neuralink által fejlesztett eszköz mikroszkopikus vezetékekkel van ellátva. Ezek képesek leolvasni az idegsejtek aktivitását és vezeték nélküli jelet küldeni egy vevőegységnek.

Címlapkép forrása: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF