Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: modern amerikai fegyverek bukkantak fel veszélyes terroristák kezében

Portfolio
Tegnap terrortámadást követett el egy pakisztáni haditengerészeti bázis ellen egy beludzsisztáni szeparatista csoport, helyszíni felvételek alapján úgy tűnik, Afganisztánban hagyott amerikai fegyvereket használtak.

Tegnap támadás ért egy pakisztáni haditengerészeti bázist Turbát mellett, az akciót a magát Beludzs Felszabadító Hadseregnek (BLA) nevező beludzsisztáni radikális csoport hajtotta végre. Az összecsapások során a pakisztáni hatóságok legalább négy fegyverest likvidáltak, holttesteikről és felszerelésükről fotókat rakott ki a pakisztáni haderő.

A képekkel kapcsolatosan érdekesség, hogy jól látható rajtuk, hogy a szeparatisták modern amerikai M16A4-es gépkarabélyokat használtak Longot hőoptikával, illetve volt náluk egy P540-1 típusú gránátvető is. A fegyvereket szinte biztosan Afganisztánból szerezték be.

FELKAVARÓ KÉPSOROK!

Az Egyesült Államok 2021 augusztusában vonult ki Afganisztánból, az evakuáció alatt gyakorlatilag teljesen összeomlott az afgán kormány és hadsereg, az uralmat a tálibok vették át az országban. Amerika nagy mennyiségű fegyvert hagyott hátra az országban, amely így az iszlamista radikálisok kezére került. Már ekkor világos volt, hogy az otthagyott nagy mennyiségű modern fegyver egy része külföldi terroristák kezében fog kikötni.

Pakisztán és a tálibok által uralt Afganisztán közt jelentősen leromlott a kapcsolat az elmúlt két év során, a tálibok vélhetően több radikális iszlamista mozgalmat is támogatnak az országban. Erről itt írtunk részletesen:

Címlapkép forrása: Daniel Berehulak/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF