Törökország keményen lecsapott az Iszlám Államra a moszkvai merénylet után

MTI
Portfolio
Törökországban egy, az egész országra kiterjedő műveletben őrizetbe vették az Iszlám Állam terrorszervezet 147 feltételezett tagját – jelentette be kedden Ali Yerlikaya török belügyminiszter.

A gyanúsítottakat egyidejűleg fogták el az ország 81 tartománya közül harmincban

– közölte a miniszter az X internetes platformon. Tájékoztatása szerint az előállított embereket azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a szervezet fegyveres akcióban, vagy segítették finanszírozni az Iszlám Államot.

Törökországban 2023. június 1. óta 2929 olyan személyt állítottak elő, akit a dzsihadista terrorszervezethez fűződő kapcsolattal gyanúsítanak – közölte a török belügyminisztérium.

Az elfogásokra azt követően került sor, hogy valószínűleg az Iszlám Állam terroristái 139 halálos áldozatot követtek el pénteken Moszkva egyik külvárosában, Krasznogarszkban.

Egy török biztonsági forrás szerint

a merénylőkből ketten szabadon utazhattak Oroszország és Törökország között, és március 2-án hagyták el Törökországot, hogy visszatérjenek Oroszországba.

A hatóságok megállapították, hogy Samszidin Fariduni február 20-án lépett be Törökországba, és március 2-án indult el Oroszországba az isztambuli repülőtérről, miután a török megalopolisz Fatih negyedében lévő szállodában szállt meg – folytatta a forrás. A tájékoztatás szerint a férfi február 27-én jelentkezett ki a szállodából, és február 23-án nyolcszor küldött üzenetet a közösségi médiában az Aksaray negyedből, Fatih középső kerületéből.

A másik gyanúsított a tisztviselő szerint Szaidakrami Racsabalizoda: január 5-én érkezett Isztambulba, és a Fatih negyed egy szállodájában szállt meg, amelyet január 21-én hagyott el.

Ezután március 2-án ugyanazon a járaton utazott Moszkvába, mint Samszidin Fariduni – közölte a biztonsági forrás.

Úgy véljük, hogy ez a két személy Oroszországban radikalizálódott, tekintettel rövid törökországi tartózkodásukra

– hangsúlyozta a tisztviselő.

Címlapkép forrása: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF