Videón a tűpontos találat: úgy néz ki, kiválóan működik élesben a GLSDB rendszer

Portfolio
Tűpontos találatot adott le Ukrajna egyik új GLSDB típusú irányított szárazföldi indítású bombája, az ukrán erők felvételt tettek ki a csapásról.

A GLSDB lényegében egy frissen Ukrajnába szállított, kísérleti fázisban lévő fegyver, még az amerikai haderő sem használta soha élesben. A megoldás lényege, hogy egy alapvetően légi indítású bombát átalakítanak úgy, hogy az egy szárazföldi indítóból kilőhető legyen, illetve célkereső képességgel rendelkezzen. A fegyver elméleti hatótávolsága 150 kilométer, ami azt jelenti, hogy az ukránok mélyen a frontvonal mögé be tudnak majd vele lőni. Az eszköz nagy előnye, hogy kompatibilis az ukrán M142 HIMARS és M270 MLRS rakétaindítókkal.

Most friss találatot jelentettek az ukrán erők Zaporizzsja megyéből: egy házat lőttek szét egy GLSDB-vel, melyben állításuk szerint orosz drónkezelők tartózkodtak.

Azt nem lehet megerősíteni a felvétel alapján, hogy bárki tartózkodott volna az épületben, de az látszik, hogy a találat pontos volt.

Címlapkép forrása: Sergei Gapon/Anadolu Agency via Getty Images. A címlapkép illusztráció, egy "sima" M142-es rendszer működése látható rajta.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF