Új miniszterelnöke van az egyik leggazdagabb európai országnak

MTI
Bjarni Benediktsson kedden bejelentette, hogy az elnökválasztáson induló, és ezért posztjáról lemondó Katrín Jakobsdóttir helyére lépve ő lesz Izland új miniszterelnöke - számolt be róla az izlandi RUV közszolgálati televízió.

Jakobsdóttir 2017 óta tölti be a kormányfői tisztséget. Benediktsson, a jobboldali Függetlenségi Párt (FP) vezetője, Jakobsdóttir jelenlegi hárompárti koalíciós kormányának külügyminisztere, korábban pedig a gazdasági és pénzügyi tárca irányítója volt. 2017-ben januártól novemberig ő volt az ország miniszterelnöke, megbízatása azonban megszakadt, mert kormányából kilépett egy koalíciós partner, és emiatt előrehozott választásokat rendeztek.

Izlandon komoly gondot okoztak az utóbbi időkben a sorozatos vulkánkitörések, amelyek miatt ezreket kellett evakuálni otthonaikból. Mindez további tehertételt jelentett a gazdaságra, amely így is magas inflációval és emelkedő kamatlábakkal küszködik, Benediktsson tehát bizonytalan időkben veszi át a kormányrudat.

A közszolgálati csatorna beszámolója szerint a jobbközép Haladó Párt vezetője, Sigurdur Ingi Jóhannsson, aki korábban szintén volt már kormányfő, a pénzügyminiszteri tárcát kapja az új kormányban. A csaknem 400 ezer lakosú szigetországban június elsején tartják az elnökválasztást. Az államfőnek jórészt ceremoniális szerepe van.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF