Elképesztő épületek egy párhuzamos világból

Ditróy Gergely
Nyolcadik alkalommal hirdetett győzteseket az eVolo magazin, amely 2006 óta minden évben megrendezi a "Skyscraper Competition"-t, vagyis a futurisztikus felhőkarcolók versenyét. A pályázaton eddig több mint 5000 projekt mérettette meg magát. Idén 83 országból érkezve mintegy 625 projekt közül választották ki a 3 győztest és a 24 különdíjast. Mind közül a legjobbaknak egy amerikai, egy francia és egy kínai víziót talált a zsűri.

A soha meg nem valósuló koncepciótervek versenyében az első helyezett 5000 dollárt, a második 2000 dollárt, a harmadik pedig 1000 dollárt vághatott zsebre. Azonban annál, hogy ezek a felhőkarcolók az itt látható formájukban vélhetően sosem valósulnak majd meg, jóval előrébb mutató minden ilyen kezdeményezés. Gondoljunk csak az autógyárak koncepció modelljeire, ahonnan a fejlesztők időről időre vesznek át mind technikai, mind dizájn elemeket a legújabb közúti típusokhoz. Ebből a logikából kiindulva pedig már nem is járunk messze attól a gondolattól, hogy egyszer a versenyben díjazott épületekhez hasonlóakban fogunk (mármint az emberiség) lakni, dolgozni, vásárolni, szórakozni.



Első helyezett: Derek Pirozzi, USA. Az "Umbrella" (esernyő) projekt a globális felmelegedésre reagál.

A verseny nyolc éves történetében eddig a legnagyobb számban az Egyesült Államok, Kína, Németország és Olaszország csapatai nyerték a legtöbb díjat. Magyar győztest sajnos még egyszer sem hirdettek, ám 2010-ben, a budai Millienárisról és a Wood Fesztiválról is ismert hazai építésziroda csapata is szerencsét próbált Moirae fantázianevű börtönnek megálmodott felhőkarcoló koncepciójukkal. 2011-ben pedig az Atelierarchitects csapata jutott el a döntőig mezőgazdasági felhőkarcoló koncepciójukkal. Talán nem is kell sokat magyarázni, hogy a projekt az urbanizáció által az élelmiszertermelés elől elvett területek problémájára igyekszik reagálni.

Az Újirány csoport 2010-es pályázatának egyik látványterve, amely a görög mitológiából merítve készült. Forrás: ujirany.com

Az Atelierarchitects "Rural Skyscraper"-e, avagy mezőgazdasági felhőkarcolója. Forrás: evolo.com

Talán nem is csoda, hogy az észak-amerikai, ázsiai és nyugat-európai nemzetek építészei mellett nem igazán rúgnak labdába a hazai tehetségek, és ennek nem kizárólag a zsűri összetétele lehet az oka. Nemzetünk ifjú építészeinek, felhőkarcoló gúnynév alatt, olyan épületek jutottak (tévétornyokat, adótornyokat, ipari épületeket, és műemlékeket leszámítva), mint a SOTE 88 méter magas tömbje, a 84 méteres pécsi magasház, a 81 méteres szolnoki toronyház, a 78 méteres újpalotai toronyház, a 67 méter magas Schönherz kollégiumról pedig nem is beszélve. Mindenesetre a cseh, ukrán, lengyel, román, szlovén sikereket látva bízhatunk benne, hogy egyszer ebben a versenyszámban is a világ elitjéhez tartozunk majd.



A francia Darius Maïkoff és Elodie Godo "The Phobia" projektje a második helyre volt elegendő. A franciák egy párizsi szuburbanizációs terület rozsdaövezetébe álmodtak absztrakt lakónegyedet.

eVolo Az eVolo egy olyan építészeti és dizájn folyóirat, amely elsősorban a technológia fejlődésre, a fenntarthatóságra, a 21. századi innovatív dizájnra koncentrál. Céljuk, hogy segítsék és teret adjanak az iskolákban és munkahelyeken megvalósuló avantgárd építészetnek. Egy olyan médium ami hírekkel, eseményekkel, projektekkel segít megvizsgálni a jelen és a jövő dizájnja közti lehetőségeket.





A dobogó harmadik fokára a Kínából nevező Ting Xu és Yiming Chen léphetett a "Light Park" projektjükkel. A koncepció az urbanizációs folyamatokra, a világ városainak rohamos növekedésére és az ezzel összefüggő infrastrukturális, lakhatási, és zöldterületi problémákra keresi a megoldást.

A zsűri a három pénzjutalomban részesített győztesen túl további 24 projektet emelt ki a több mint 600 fős mezőnyből. Most láthatja az őrültebbnél őrültebbnek tűnő koncepciókat a fiatal építészek tollából (számítógépéről).















































A képek forrása: evolo.us

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF