Magyarország újra az élre tört

Portfolio
2015 második negyedévében a legnagyobb mértékben a magyarországi ingatlanpiacon javult a bérlői hangulat, de a többi régiós országban is általános optimizmusról számolhatunk be. Hazánkon kívül Bulgáriában, Csehországban és Romániában is pozitív tartományban áll nem csak a bérlői, hanem a befektetői hangulatot mérő index is - derült ki az RICS legfrissebb Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából.

Általános tanulságok

  • Az RICS Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor 2015. második negyedéves eredményei alapján a régiós országok többségében relatíve erős gazdasági növekedés várható, valamint az ingatlanpiaci várakozások is pozitívak.
  • A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Romániában is.
  • A befektetői hangulatot mérő index szintén pozitív hangulatról tanúskodott mind a négy vizsgált országban.
  • A bérleti díjak várható alakulása vegyes képet mutat, de Csehország kivételével minden régiós országban növekedésre számíthatunk.

A magyar bérlők a legerősebbek

A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott mind a négy vizsgált országban. A legerősebb élénkülést Magyarország tudta felmutatni, de Bulgária sem maradt el sokkal a növekedési ütem szempontjából. Csehországban és Romániában az első negyedévhez képest nem változott jelentősen a bérlői hangulat.

A bérlői kereslet minden szektorban emelkedett Csehországban, Bulgáriában és Magyarországon. Az utóbbi két ország esetében különösen az irodapiacon, míg Csehországban az ipari és a kiskereskedelmi szegmensben növekedett a kereslet. Romániában az irodák és az ipari ingatlanok iránti bérlői érdeklődés nőtt jelentős mértékben, míg a kiskereskedelmi piacon nem történt változás.

A bérleti díjak szintjén a legerősebb növekedés Bulgáriában várható. Magyarországon és Romániában szintén számottevő növekedésre lehet számítani a következő tizenkét hónap folyamán, bár a másodlagos piacokon (különösen a kiskereskedelmi szegmensben) visszafogottabbak az előrejelzések. Csehország az egyetlen ország, ahol minden szegmensben a bérleti díjak csökkenésére lehet számítani, különösen a másodlagos piacokon gyengék a várakozások.

Varsó helyett Prágát figyelik a befektetők

A befektetői hangulatot mérő index mind a négy régiós országban növekedést tudott felmutatni. Az index értéke Csehországban volt a legmagasabb, de Magyarországon és Romániában is minden szektorban nőtt a befektetői érdeklődés.

A befektetői érdeklődés - mind belföldi, mind külföldi szereplők részéről - egészséges ütemben növekedett minden szegmensben Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon. Bulgáriában és Magyarországon különösen az irodapiac iránti érdeklődés nőtt, míg Csehországban az ipari és a kiskereskedelmi ingatlanok bizonyultak a legvonzóbbnak. Romániában az iroda- és a raktárterületek iránti érdeklődés nőtt számottevően, míg a kiskereskedelmi ingatlanok iránti kereslet nem változott.

"Mint ahogy azt Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor régiós indexei is mutatják, mind a befektetési-, mind a fejlesztési piac erős maradt Közép-Európa-szerte. A magyar és a bolgár piacokon kiemelkedően pozitív trendek körvonalazódnak a javuló makrogazdasági környezetnek és az ingatlanpiaci fundamentumoknak köszönhetően. Bár a Csehországban lezajló folyamatok kevésbé dinamikusak, a piac stabilitása fenntarthatónak tűnik, különösen Prágában, amely a lengyel befektetési piac lassulásának nagy nyertese lehet. Romániában pedig az erős gazdasági teljesítmény hozhatja magával az elkövetkezendő hónapokban az ingatlanpiaci hangulat javulását. A befektetők fókuszában továbbra is a belvárosi, prémium ingatlanok állnak - minden ország minden szegmensében. Az erős gazdasági teljesítménynek köszönhetően a közép-kelet-európai régióban mind a fejlesztők, mind a befektetők stabil, növekvő piacra számíthatnak a következő negyedévekben" - tette hozzá Noah M. Steinberg FRICS, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kutatásról Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmi ingatlan piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy egy összehasonlítható mérőszámot állítson fel a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözve mind a befektetési, mind a bérbeadási oldal vonatkozásában. Ez a hetedik alkalom, hogy az RICS a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásai alapján Magyarország tekintetében is közzéteszi a negyedéves (2015 második negyedévre vonatkozó) adatait.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF