Megjelent a törvényjavaslat a Diákvárosról és a Fudan Egyetemről - Ki melyik területet kapná?

Portfolio
Megjelent a Diákváros és a Fudan Egyetem létrehozásáról szóló törvényjavaslat, melyből részletekbe menően kiderül, hogy mely területek tartoznának az egyetemhez és a Diákvároshoz. Úgy tűnik, hogy többek között a Nagyvásártelep és környezetének megújítása mégis a Fudan Egyetemhez tartozó területek közé kerülne, ha elfogadja a parlament a javaslatokat.

Megjelent a parlament.hu oldalán a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról és az alapítvány részére történő vagyonjuttatásról a törvényjavaslat, mint írják az Alaptörvény egyes bekezdései szerint sarkalatosnak minősül a kezdeményezés, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

A törvényjavaslat többek között tartalmazza, hogy milyen feladatai és céljai lennének a létrehozni kívánt alapítványnak, illetve részletesen kitérnek arra is, hogy mely ingatlanok helyén (gazdasági épület, beépítetlen terület) épülne fel az egyetem kampusza. Ezek a területek állami tulajdonban vannak a törvényjavaslat szerint, és az elfogadást követően mindegyik a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába kerülne.

A térképen kijelölt terület egésze nemcsak a Fudan Egyetem épületeinek, hanem a Diákváros projektjeinek is helyet adna. A Diákváros a terület északi részén, a felső amorf formában - vagy nevezzük kalapnak - kapna helyet, míg például a fehér pöttyel jelölt 38086/50 helyrajzi számú kivett gazdasági épület és udvara a Fudan Egyetemé lenne.

Kép forrása: MePAR

Nemcsak az egyetem megépítésére vonatkozó törvényjavaslatot nyújtották be, elkészült a Diákváros megvalósításáról szóló törvényjavaslat is. Ebben egyrészt kitérnek arra, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül, így a beruházás helyszínét, illetve a közvetlen környezetét jelentő ingatlanok körét a kormány rendeletben jelöli ki. A törvényjavaslatokban meghatározott pontos helyrajzi számok alapján pedig kirajzolódik, hogy mely az állam által tulajdonolt területeken épül a Diákváros (zölddel) és hol épülnek a Fudan Egyetem kampuszai (pirossal). Utóbbinál a legnagyobb, központi terület nagyságrendileg 120 ezer négyzetmétert tesz ki.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Fürjes Balázs és Palkovics László is biztosított mindenkit arról, hogy nem vesz el területet a Fudan Egyetem a Diákvárostól. Egy korábbi térkép és nyilatkozat alapján a Diákváros négy nagy területből állna, amiből a Nagyvásártelepre érdemes odafigyelni igazán.

  • Ferencvárosi Szabadidő és Sportpark
  • Csepeli közpark
  • Budapest Diákváros (összesen 8 ezer hallgató számára nyújtana kollégiumi szobákat)
  • Nagyvásártelep 
Forrás: BFK

A Nagyvásártelep és környéke egy igen érdekes pontja ennek a listának, hiszen a BFK térképén még hallgatói központként szerepel, a törvényjavaslatban szereplő helyrajzi számok viszont egyértelműen a Fudan Egyetemhez tartozó ingatlanok közé sorolják (ahogy már korábban is kiemeltük a 38086/50 helyrajzi számú kivett gazdasági épület és udvaráról van szó). A törvényjavaslatban azonban arra is kitérnek, hogy mostantól nem a BFK felelős a beruházásért - akik korábban már látványterveket is közzétettek a Diákvárosról, hanem az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.

A többféle korábbi térképek ellenére tehát a törvényjavaslat egy lényeges pontja, hogy a legelső térképen pirossal jelöl területek "az Alapítvány részére átadásra kerülő állami tulajdonú ingatlanok". Közben az ITM hivatalos közleményéből kiderült:

"Összességében ugyanazokkal a funkciókkal épülhet meg Ferencvárosban az új egyetemi városközpont. A világ élvonalába tartozó intézmény első külföldi kampusza és a 8500 egyetemi hallgató kollégiumi elhelyezését biztosító Budapest Diákváros bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferenciaközpont – megosztozva, de összességében ugyanazokat a funkciókat ellátva - egymást erősítve - épülhet fel."

Az, hogy pontosan hogyan történne a megosztás egyelőre homályos, az azonban biztos, hogy az eddigi terveken szereplő Diákvároshoz tartozó területek, illetve ezek helyrajzi számai, kizárólag a Fudan Egyetem létrejöttére vonatkozó törvényjavaslatban szerepelnek.

Címlapkép: Látványterv, Snøhetta, 2020, forrás: BFK

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF