Élénkülni kezdett az amerikai lakáspiac

Portfolio
Helyreálltak a lakáseladási számok az év eleji csökkenés után az Egyesült Államokban, ami azt bizonyítja, hogy a lakáspiac fokozatosan javul. Az Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (NAR) által kötött szerződések indexe 1,6 százalékponttal 75,6 pontra nőtt - írja a Bloomberg.

"Bár az eladások szerény növekedése talán nem kelt izgalmat, lassú és folyamatos fejlődést mutat a tavalyi év végi mélyponthoz képest" - mondta Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza csütörtöki nyilatkozatában.

Az ország lakáspiaca általában felfelé ívelt az elmúlt hónapokban, ami a hitelfelvételi költségek fokozatos elfogadására utal, amelyek még mindig kétszeres szinten vannak a 2021 év végihez képest. A jövőben azonban csökkenés várható ebben.

A lakásszektorban sokan arra várnak, hogy a Fed csökkentse a kamatlábakat a 2022 tavasza óta tartó 11 emelést követően. Néhány Fed-tisztviselő azonban hajlandóságot mutatott arra, hogy hosszabb ideig magasabban tartsa a kamatokat az infláció további csökkentése érdekében. Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke a héten megismételte, hogy idén csak egy kamatcsökkentésre számít, Christopher Waller Fed-kormányzó pedig azt mondta, nem kell rohanni a kamatlábak csökkentésével.

A függőben lévő lakásértékesítési jelentés a jövőbeli lakáseladások számának legjobb mutatója, mivel az ingatlanokra általában egy-két hónappal az eladásuk előtt kötnek közvetítői szerződést. A függőben lévő eladások növekedésének fő hajtóereje a Közép-Nyugat volt, 10,6%-os ugrással. Délen, az ország legnagyobb lakáspiacán a szerződéskötések 1,1%-kal nőttek. Észak-Keleten alig változtak, nyugaton pedig csökkentek. „Az északkeleti és a nyugati régiókban a megfizethetőségi nehézségek miatt visszaesések tapasztalhatók” – mondta Yun.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF