Faktoring a siker titka? - Beszélgetés Dr. Martinkó Károllyal (x)

Portfolio


Dr. Martinkó Károllyal, az AKKORD VF Vállalkozásfinanszírozási Rt. vezérigazgatójával, a hazai faktoring pénzügyi szolgáltatási ágazat elismert szakemberével beszélgettünk. A beszélgetés kapcsán olvasóink betekintést nyerhetnek a faktoring világába, az ezen a területen elérhető állami támogatási programba, és a Concorde Értékpapír Rt. kockázati tőketársaságával közösen alapított AKKORD VF működésébe.

Portfolio.hu: Aki esetleges most hall róla először, annak hogyan definiálná a faktoring fogalmát?



Dr. Martinkó Károly: Pénzügyi konstrukcióként leginkább számlafinanszírozással "fordítanám magyarra" a faktorálás már az ókori Babilonban is elterjedt pénzteremtési módszerét. Folyamatosan gondoskodunk ügyfelünk egészséges pénzellátásáról úgy, hogy nyomban a keletkezésükkor megvásároljuk a számlaköveteléseket. Gyártó, nagykereskedő és szolgáltató vállalati ügyfeleink naponta látják hasznát az önfinanszírozási képességük ilyetén látványos megerősödésének. Az azonnali és folyamatos likviditásteremtés azonban, bármily fontos ez önmagában is, kiegészülhet a vevőállomány nyilvántartásával, könyvelésével, beszedésével és hitelbiztosításával is az AKKORD VF szolgáltatásában.

A legkisebb vállalat is akár több százmillió forintos állandó finanszírozást kaphat tőlünk - semmilyen más forrás nem képes rá a faktoráláson kívül. Mi ugyanis nem a mérlegük, hanem valódi üzleti fejlettségük alapján ítéljük meg ügyfeleinket. Aki üzletileg életképes, vagyis kelendőek a termékei, szolgáltatásai, nálunk merőben új vállalkozásként is megsokszorozhatja az erejét és elegendő cash-flow-ja lesz a benne rejlő teljes növekedési tartalék kiaknázásához.

P.:A bankok aktivitása fokozódni látszik a KKV szektorban? Mi a faktoring létjogosultsága a bankhitellel összehasonlítva?



M.K.: Bankhitel és faktoring nem zárja ki, inkább kiegészítheti egymást. A kereskedelmi banktól azonban nem várható el, hogy fölvállalja a tipikus kisvállalat kockázatát. Az ilyen vállalkozás értékesítése lassan és kiszámíthatatlanul nő, mert kevés a pénz készletezésre, bérekre és a többi előre jelentkező kiadásra. A hagyományos banki hitel sajnos nem segíthet ezen, mert az előírt fizikai vagy pénzügyi biztosítékokat képtelen "előállítani" a mégoly gyorsan fejlődő, de pénzügyileg még törékeny cég.

Mi ellenben természetes adottságnak tartjuk, hogy a léte első időszakában járó vállalatnak legföljebb vevőkövetelései vannak , továbbá, hogy nincs rugalmasan bővíthető kapacitása a vevőállomány kezelésére, a hitelkockázat értékelésére és a tartozások hatékony beszedésére. Faktoring szolgáltatásainkkal pontosan ezeket az igényeket elégítjük ki.

Azért fizetjük ki előre a később esedékes számlaköveteléseket, mert megbízunk ügyfelünk vevőinek mint adósoknak a fizetőképességében: az ő kockázatukat viseljük. A teljesítést követően kibocsátott számlák bruttó összegének nagyobbik részét, általában 80 százalékát 24 órán belül kifizetjük ügyfelünknek, akinek ezután már nem kell 30-90 napot várnia a pénzére. A teljes vételár maradék összegével is elszámolunk később, miután a vevő a tartozását kiegyenlítette.

P.: Korábban Önt a legnagyobb hazai faktorcég sikereinek kovácsaként ismerhettük meg. Mi az új önálló vállalkozásának a háttere? S miért nem vette fel a nevében a "faktor" szót?

M.K.: Az AKKORD VF megalapításához sikerült befektetőtársnak megnyernem a Concorde Értékpapír Rt.-t, amely kockázati tőketársasága, az Eclipse Rt. révén vált többségi részvényesünkké. Jómagam szakmai befektetője és vezetője vagyok a társaságunknak, amit tavaly júniusban jegyeztek be.

Nem véletlenül "vállalkozásfinanszírozás" - és nem faktoring - utal a tevékenységünkre a nevünkben. Ez sokkal tágabb fogalom, és könnyen beleférhetnek majd más forgóeszköz-finanszírozási megoldások is, mint a faktorálás, ami csak követelésvásárláson alapulhat. Érdekes nemzetközi tendencia, hogy egykori faktorcégek - a nevüket is "átkeresztelve" - immár a forgótőke teljes ciklusára kiterjesztik szolgáltatásaikat, felismervén, hogy a vállalati problémák jelentős részt már a kereskedelmi számlák kiállítása előtt keletkeznek.

Mi különbözteti meg az AKKORD VF-et a többi piaci szereplőtől?

M.K.: Elsősorban a gyorsaságunk és a rugalmasságunk a likviditásteremtésben. Az első találkozástól - az elemzéshez bekért adatok feldolgozásán, majd a megállapodás megkötésén át - az első számlák befogadásáig és finanszírozásáig körülbelül 2 hét telik el. A partneri kapcsolat ezután jellemzően évekre szól és bizalmi jellegű.

Szorosan összefügg vele, hogy gyakorlatilag nincs alsó forgalmi határa az általunk vállalt ügyleteknek. A pillanatnyi állapotnál sokkal fontosabb az ügyfelünk piaci növekedésében rejlő és a közreműködésünkkel fokozatosan kiaknázható teljes potenciál nagysága. Amint már utaltam rá, elsősorban a partnerünk üzleti érettsége és a követelései minősége számít nekünk, és kevésbé, hogy van-e többéves múltja vagy nyereséges-e.

A követelésmenedzsment napi működésének motorja a szakmai közreműködésünkkel kifejlesztett, sokoldalúságában egyedülálló Faktori nevű szoftverprogram . A rendszert magas fokú automatizmus és az ügyfél egyedi igényeit is kiszolgáló beállítások jellemzik. Az AKKORD VF ügyfelei hamarosan az interneten közvetlenül is nyomon követhetik a faktorált számláik állapotát.

P.: Drága a faktoring?
M.K.: A faktoring olyan szolgáltatási csomag, amelyben együtt olcsóbb a finanszírozás, a követeléskezelés és esetenként a hitelbiztosítás, mintha ezeket szakcégektől külön-külön veszi valaki igénybe. De ha csak finanszírozás árát nézzük, kisvállalatok széles körének ajánlhatunk Bubor körüli kamaton a mindenkori értékesítésükhöz illeszkedő forrást a Lánchíd Faktoring Program keretében. Nincs tehát ehhez foghatóan olcsó és bőséges hitelezési alternatíva a piacon.

P.: Milyen lehetősége van az eredetileg Ön által javasolt, mára megvalósult állami támogatás kihasználására annak, aki faktoráltat?

M.K.: A Lánchíd Faktoring Programot 2003. októberében hirdette meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Ennek lényege, hogy évi 5% kamatterhet az állam átvállal a kedvezményezett mikro- és kisvállalkozások faktorálási költségéből.

Az AKKORD VF egyike a GKM pályázatán nyertes szolgáltatóknak, amelyek lebonyolíthatnak ilyen ügyleteket, mindezt úgy, hogy az ügyfeleinknek csak a kedvezményes nettó kamatot kell megfizetniük. E nemzetközileg is páratlan konstrukció, amelyre ez évre 1 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre, remélhetően ösztönzőleg hat a faktoring ismertté válásában és széles körű hazai elterjedésében.

Aki bővebb információt kíván kapni a faktoringról, az hívja:
- Mészáros Edit, értékesítési vezetőt
Tel: 248-2261, központ: 248-2250, mobil: 06 (30) 5000-187
- Érchegyi Tamás értékesítési managert
Tel: 248-2470, központ: 248-2250, mobil: 06 (30) 640-6975

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF