Az egyre szárazabb klíma, a növekedő üzemanyagárak, a magas kamatkörnyezet és az erőteljes infláció egyszerre szorongatja az olívaolaj termelőket. A világon a legnagyobb mennyiségben Spanyolországban terjesztik a bogyókat, itt nő a teljes mennyiség 40 százaléka. A termelők arról számolnak be, hogy az egész ágazatot sújtó problémák miatt az eddigi legnehezebb időszakuk előtt állnak, amely miatt az árak extrém módon elszállhatnak. A spanyol Andalúziában már rekordra emelkedett az olívaolaj literenkénti ára, amely átlagosan körülbelül 9,2 eurót kóstál.
Az elmúlt két hónapban az időjárás legalább kegyes volt a termelőkhöz, mivel jelentős mértékű csapadék esett, amely némileg jobb kilátásokkal kecsegteti az iparágat.
A Deoleo, a Bertolli és a Carbonell olívaolaj márkák gyártója meg van győződve arról, hogy a visszaesés csak átmeneti, mivel egyre inkább ciklikusság figyelhető meg. Abban bízik, hogy hamarosan visszatérnek a korábbi stabil terméshozamok, valamint a lehulló csapadék mennyisége is az árak normalizálódásához fognak vezetni. Felhívják arra figyelmet, hogy a pozitív kilátások ellenére továbbra is érdemes óvatosan kezelni a helyzetet, mivel ezzel nem oldódott meg az iparág összes problémája egycsapásra.
Angel Guzman, a Deleo értékesítési vezetője szerint jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani a fenntarthatóságra, az innovációra és a minőségre, különös tekintettel a fogyasztók igényeire. A fejlesztésekre és a modernizálásra azért van szükség, mivel a többségében a Földközi-tenger medencéjében termesztett bogyó nagyon érzékeny a klímaváltozásra. Az olajfák jól bírják a hőséget és a csapadékhiányos időszakokat, az elmúlt években tapasztalt aszály még az idősebb fákat is megviselte. A felvázolt tervek arról szólnak, hogy az iparág szereplői szeretnék úgy átalakítani a termesztést, hogy az a jövőben kevésbé függjön az időjárási szélsőségektől.
Címlapkép forrása: Getty Images