Ezekbe a piacokba kell fektetni 2015-ben (x)

Portfolio
Nem kizárt még egy hullámvölgy a részvénypiacokon, azonban egy hosszabb piaci lejtmenet kialakulásának kicsi a valószínűsége - vélekedik Zámbó Tibor, az UniCredit Bank Private Banking területének befektetési stratégiai szakértője. A szakember szerint a fejlett jegybanki politikák és a támogató piaci környezet hatására a részvénypiacok 2015-ben is tovább menetelhetnek, ugyanakkor az eurózóna növekedési helyzete és a deflációs kockázatok óvatosságra inthetnek.
Portfolio: Az elmúlt napokban heves korrekció bontakozott ki a fontosabb részvénypiacokon. Mennyire lehet tartós a lejtmenet?

Zámbó Tibor: A részvénypiacokon már hónapok óta egyfajta nyugtalanság érzékelhető. Az árfolyamok ugyan emelkedni tudtak a kedvező amerikai makrogazdasági adatokra és a japán, valamint az európai jegybankok újabb monetáris lazítási bejelentéseire reagálva, de sok befektető mintha nem akarná elhinni, hogy hosszabb ideig kitarthat még ez a trend. Ebben az ingatag hangulatban egy-egy negatív téma nagyon könnyen előhívja a félelmeket és eladási hullámot generál a piacokon.



Az utóbbi napokban az orosz gazdaság volt terítéken, ahol a helyzet kétségtelenül aggasztó. A zuhanó olajárra és az újabb szankciók lehetőségére reagálva a rubel mélyrepülésbe kezdett, az orosz gazdaságban pedig mély recesszió várható a következő évben. Az olajár jelenleg jóval a költségvetési egyensúly fenntartásához szükséges szint alatt van. Ezek a fejlemények összességében azt okozzák, hogy az orosz kormányzat minden valószínűség szerint kevésbé lesz képes folytatni az utóbbi időkre jellemző agresszív külpolitikáját.

Kérdés, hogy mennyire lesz tartós a lejtmenet. A reakciók hevességét látva nem kizárt még egy hullámvölgy. Látni kell azonban, hogy az események a geopolitikai feszültségek csökkenésének irányába mutatnak. Egyre kisebb a valószínűsége a legrosszabb forgatókönyvnek: annak, hogy az ukrajnai események nyílt háborúba torkollanak, holott ennek még néhány hónappal ezelőtt is jelentős esélye volt. Az orosz gazdaság nehéz helyzete így összességében - paradox módon - a politikai megoldás irányába mutat. Emellett egy feltörekvő piaci válság generálása egyik félnek sem érdeke, így amerikai részről is már enyhébb hangnemet ütöttek meg a szankciókkal kapcsolatban. Összességében tehát kis esélyét látom egy hosszabb piaci lejtmenet kialakulásának.

P.: 5 éve tart a részvénypiaci emelkedés. 2015-ben tovább folytatódhat a tőzsdék szárnyalása?

Z. T.: A válság alatt és az azt követő időszakban olyan eseményeket és történéseket éltünk át a piacokon, amelyek eltértek a korábbi évtizedek gazdasági ciklusainak tapasztalataitól. A részvénypiacok története azt mondatja velünk, hogy 5 év "bika" piac után már jó eséllyel jönnie kell valamiféle korrekciónak. Jól látszik, hogy sok befektető egyre inkább ezen a véleményen van: képletesen szólva a medvék egyre hangosabban brummognak. Ez a mostani "bika" piac azonban egy példátlan mennyiségi lazítási programmal párosult, aminek nem hogy vége lenne, de a japán jegybank és az EKB még csak most kapcsol magasabb fokozatba. Ezzel 2015-ben várhatóan messze nagyobb pénzmennyiséget nyomnak a világgazdaság vérkeringésébe, mint tette azt a Fed 2014-ben.

Véleményem szerint hozzá kell szoknunk a korábban szokatlan helyzetekhez is. Meg kell barátkoznunk azzal, hogy feszítettebbnek tűnő részvénypiaci értékeltség mellett is emelkedni tudnak a piacok, egész egyszerűen azért, mert a jegybankok továbbra is óriási mennyiségű pénzt öntenek a gazdaságba, és nincs más alternatíva.
Így az UniCredit Private Banking Globális Befektetési Stratégiájában is a részvény túlsúly fenntartását javasoljuk továbbra is az ügyfeleink számára. 2015-re összességében volatilisebb, de emelkedő részvénypiacokat várunk.

P.: Milyen tényezők segíthetik felfelé a tőzsdéket?

Z. T.: Számos érv szól a piacok további emelkedése mellett. A főbb, fejlett jegybankok politikája mellett a részvénypiacok továbbra sem nevezhetőek drágának előretekintő árfolyam/nyereség ráta alapon. Saját hosszú távú átlagukkal összehasonlítva sem, a kötvények értékeltségével összehasonlítva pedig különösen nem. Az amerikai gazdaság egyértelműen kedvező pályán van, a befektetési stratégiánkban megfogalmazott alap szcenáriónk pedig azzal számol, hogy az eurózóna és a japán gazdaság is élénkül. Az eurózóna esetében a lazuló fiskális politikák, a bankunió és az EKB egyre komolyabb szerepvállalása segíthet, miközben Japánban a jen gyengülése javíthatja az export cégek teljesítményét, ezzel pedig az általános tőzsdei hangulatot.

P.: Mik a legfontosabb kockázatok 2015-ben, amelyek negatívan hathatnak a részvényárfolyamokra?

Z. T.: A legnagyobb kockázatnak jelenleg az eurózóna növekedési helyzete tűnik. A konjunktúra gyenge lábakon áll, fennáll a defláció kockázata, a tagállamok között viták vannak a követendő gazdaságpolitikai irányvonalról, az EKB pedig nehezebben tudna államkötvény vásárlásokat végrehajtani egy fragmentált kötvénypiacon. Ez az elegy így együtt veszélyessé is válhat.

Amerikában a Fed jövőre minden bizonnyal megkezdi kamatemelési ciklusát. Ez a piaci várakozásoknál korábban is bekövetkezhet, ami kockázatot jelent. Voltak arra utaló jelek, hogy a Fed döntéshozói a piaci szereplőktől eltérően ítélik meg az amerikai gazdaság konjunkturális helyzetét.

Kína várhatóan lassulni fog, de kérdés, hogy a kormányzatnak ezt sikerül-e jól menedzselnie, vagy egy növekedési visszaesés következik be. Japán esetében kérdés, hogy az Abe-kormányzat a hosszú távú szerkezeti reformok terén mit tesz le az asztalra, miután a laza monetáris politikával a japán jegybank időt és lehetőséget vásárolt a számára.

P.: Az olajár további esése inkább pozitívan hathat a tőzsdékre, vagy kockázatokat hordoz?

Z. T.: Az olajárak gyors esése az olajkitermelő cégek és nyersanyagipari vállalatok árfolyamára kedvezőtlen hatással van, így a gyors esés rövid távon könnyen megijeszti a befektetőket. Összességében azonban ez a folyamat élénkíti a lakossági fogyasztást, növeli a megtakarításokat és több pénzt hagy a vállalatoknál is, így a profitokat is emeli. Azaz az alacsony olajár-színvonal hatása pozitív, még akkor is, ha az infláció gyengítésével időlegesen nagyobb fejfájást okoz az EKB-nak vagy a japán jegybanknak.

P.: Milyen részvények, vagy esetleg nyersanyagok, devizák lehetnek jó befektetések 2015-ben?

Z. T.: A gazdasági perspektívákat és a kockázatokat is figyelembe véve összességében 2015 is az amerikai részvénypiac éve lehet, így érdemes lehet keresni az itt befektető részvényalapokat. A japán monetáris élénkítés tovább viheti felfelé az ottani részvénypiacokat, vagyis érdemes lehet befektetni a deviza-árfolyam fedezése mellett. A piaci kilátások adekvát felmérése mellett ugyanakkor érdemes odafigyelni a konkrét befektetési termék kiválasztására is, hiszen jelentős, akár éves több százaléknyi teljesítmény különbségek vannak a különböző alapkezelők termékei között ugyanazon befektetési és piaci szegmensen belül is. Az UniCredit Private Bankingnél ügyfeleinket ebben a tekintetben is segítjük: nemzetközi szakértőink részletesen elemzik az alapkezelőket, azok folyamatait, működését és az egyes alapok teljesítményét is. Több kiemelt alapkezelői partnerrel (Allianz, a Blackrock, a Fidelity, a Franklin Templeton, a JP Morgan, a Pioneer vagy a Schroders) működünk együtt, elemzésünk pártatlan. Így azt gondolom, hogy minden piaci szegmensben a megfelelő terméket tudjuk ajánlani ügyfeleink számára.

Az UniCreditnél úgy véljük, hogy 2015 nem a nyersanyagok éve lesz. Az olaj piacán egy "új normális" állapothoz érkeztünk, figyelembe véve, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban látott elmozdulásnak szerkezeti okai vannak, még ha a piac rövid távon hajlamos is a túlzott reakcióra. Kína gazdaságának lassulása visszafogja az ipari fémek árfolyamát, az alapvetően pozitív hangulat pedig nem kedvez az aranynak. Mindemellett a dollártól továbbra is erősödő pályát várunk, ami megint csak negatív hatású az alapvetően dollárban jegyzett nyersanyagárakra nézve.

A devizákat tekintve mi nem annyira a rövid távú, technikai képet nézzük, hanem ebben az esetben is az a véleményünk, hogy érdemes a makrogazdasági és monetáris politikai folyamatokból kiindulni és középtávon, ezek alapján allokálni befektetéseinket. A monetáris politikák eltérő pályán mozognak az USA-ban és az eurózónában, illetve az USA-ban és Japánban. Úgy véljük, hogy a dollár euróval szembeni erősödésének trendje középtávon folytatódik, akkor is, ha az utóbbi hetekben az is látszott, hogy a dollár erőt gyűjt, és inkább oldalirányú kereskedés folyik. A jen tovább gyengül várakozásaink szerint a dollárral szemben.

Az UniCredit Private Bankingnél mindent összevetve úgy véljük, hogy számos olyan makrogazdasági és piaci trend látható már most, amelyeket a portfólió allokáció keretein belül jól kihasználva 2015-ben is kedvező hozamokat tehetnek zsebre a befektetők, ahogyan az idén is történt.
Kereskedjen a magyar tőzsdén 0,3%-os jutalékkal!

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF