Észak-koreai rakéta hullott Ukrajnára
Globál

Észak-koreai rakéta hullott Ukrajnára

Portfolio
Az ENSZ megfigyelői szerint a Harkivban év elején talált rakétatörmelék Észak-Koreából származik, a Hvaszong-11 sorozathoz tartozik, ami sérti az országra vonatkozó fegyverembargót, és arra utal, hogy Oroszország indíthatta a rakétát orosz területről - ez derült ki abból az ENSZ Biztonsági Tanácsának bemutatott jelentésből, amelybe hétfőn kapott betekintést a Reuters.

ENSZ szankciófigyelők arra a megállapításra jutottak, hogy a Harkivban talált rakétatörmelék Észak-Koreából származik. A 2024. január 2-án földet ért törmelék egy Hvaszong-11 sorozatú ballisztikus rakétából került elő, ami sérti az Észak-Koreával szembeni fegyverembargót. Az ENSZ-szankciók 2006 óta vannak érvényben Észak-Korea ellen, amelyeket azóta többször is megerősítettek.

A vizsgálatot végző szankciómegfigyelők Ukrajnába utaztak, hogy tanulmányozzák a roncsokat, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a rakéta orosz gyártmány lenne. Az ukrán hatóságok által nyújtott adatok alapján feltételezik, hogy a rakétát Oroszországból indították. Ha ez igazolódik, és ha az orosz erők kezelésében volt a rakéta, akkor ez azt jelentheti, hogy Oroszország állampolgárai vettek részt az Észak-Koreából származó fegyver beszerzésében.

Az Egyesült Államok és más nemzetek már korábban azzal vádolták meg Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállította Oroszországnak, amelyeket Ukrajna ellen használnak. Mind Moszkva, mind Phenjan tagadja ezeket a vádakat, de korábban kijelentették, hogy erősíteni kívánják katonai kapcsolataikat.

A hírügynökség a most nyilvánosságra került információ kapcsán emlékeztet: az ENSZ Biztonsági Tanácsának februári ülésén az USA már azt állította, hogy Oroszország legalább kilenc alkalommal használt Ukrajna ellen Észak-Korea által szállított ballisztikus rakétákat. A Hvaszong-11 sorozatú rakéták első nyilvános tesztjeit Phenjan 2019-ben végezte el.

Oroszország nemrégiben megvétózta az ENSZ szankciómegfigyelőinek mandátumának megújítását, amely testület már 15 éve felügyeli az Észak-Korea elleni szankciókat. A testület mandátuma kedden jár le.

Az is lényeges a hír kapcsán, hogy a harkivi területi ügyészség a január 2-i támadást követően bemutatta a médiának a rakéta darabjait és megjegyezte, hogy ezek eltérnek az orosz modellektől. Ez arra utalhat, hogy a rakéta valóban Észak-Koreából származhat.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
afganisztán afgán nemzeti hadsereg