Rosszul érintheti a kínai gazdaságot, ha Trump lesz az elnök
Gazdaság

Rosszul érintheti a kínai gazdaságot, ha Trump lesz az elnök

MTI
Két forgatókönyvet is felvázolt az egyik neves londoni elemzőműhely, az Oxford Economics arra, hogy mi várható a kínai gazdaságban, ha ismét Donald Trump lesz az amerikai elnök, tekintettel arra, hogy Trump újra vámszigorításokat és egyéb lépéseket helyezett kilátásba. Úgy látják, hogy a markánsan negatív hatásoknak a második Trump-kormányzat esetén is korlátozott az esélyük.

A "korlátozott Trump-forgatókönyv" nevű változat, amelynek a ház 35 százalékos esélyt ad, lazább amerikai költségvetési politikát feltételez. Ennek elemei között kiterjedt személyijövedelemadó-csökkentések és egyes területeken megnövelt - jóllehet más területek kiadáscsökkentéseivel részben ellentételezett - költségvetési ráfordítások szerepelnének.

A hazai össztermékhez (GDP) mért szövetségi szintű amerikai államadósság-ráta e korlátozott forgatókönyv alapján 2033-ig 4,5 százalékponttal emelkedne az Oxford Economics modellszámításai szerint.

Ez a forgatókönyv azt is valószínűsíti, hogy a második Trump-kormány 2026-tól 25 százalékos célzott pótvámot vet ki Kína és az Európai Unió fém- és járműipari szektoraira, emellett még további vámokat alkalmazna a kínai vegyipari, elektronikai és gépipari cikkekre.

A "teljes körű Trump-forgatókönyv" - amelynek az Oxford Economics elemzői mindössze 5 százalék esélyt adnak - még szélesebb körű, a társasági adókra is kiterjedő adócsökkentésekkel és még nagyobb költségvetési kiadásokkal számol, és a ház modellszámításai szerint ez már 2028-ra 1,5 százalékpontot adna hozzá a GDP-arányos amerikai államadósság-rátához.

A szövetségi államháztartás ugyanakkor jelentős vámbevételekhez jutna, és ezek 2033-ig 2,2 százalékponttal csökkentenék az adósságrátát - áll az Oxford Economics hétfői tanulmányában.

Ez a forgatókönyv 2026-2027-ig általános kiterjedésű 60 százalékos amerikai vámokat feltételez a kínai importra, és 10 százalékos pótvámot más jelentős kereskedelmi partnerekkel szemben.

Ez a változat tartalmazza azt is, hogy Kína erre reagálva 40 százalékos büntetővámot vetne ki az amerikai árukra, korlátozná az Egyesült Államokba irányuló turizmust és 2026-ban egyszeri intézkedésként 10 százalékkal leértékelné a jüant a dollárhoz képest.

Az Oxford Economics szerint a nagyobb esélyű "korlátozott Trump-forgatókönyvnek" enyhe világgazdasági kihatásai lennének: a globális GDP-érték 2027-ig 0,2 százalékkal még meg is haladná a ház alapeseti előrejelzésében szereplő szintet, elsősorban az amerikai költségvetési politika serkentő hatása miatt. Ez a kedvező hatás ugyanakkor később elenyészne, és 2030-ra a világgazdaság hazai össztermékének értéke 0,2 százalékkal elmaradna az Oxford Economics alapeseti várakozásától.

A "teljes körű", de csekélyebb esélyű Trump-forgatókönyv ugyanakkor jelentős világgazdasági veszteségeket okozna: a tanulmány szerint ebben az esetben a globális GDP-érték 2028-ra 1,3 százalékkal lenne alacsonyabb a ház alapeseti prognózisánál.

A legnagyobb gazdaságok közül különösképpen Kína tartozna e forgatókönyv vesztesei közé: az alapeseti előrejelzéshez mért kínai GDP-veszteség 2028-ra 1,8 százalék körül lenne

- áll az Oxford Economics hétfői elemzésében.

A cég modellszámításai szerint a "teljes körű Trump-forgatókönyv" megvalósulása a súlyozással számolt átlagos amerikai importvámszintet 6,5 százalékponttal emelné. A ház hangsúlyozza, hogy ez nagyon meredek emelkedés lenne, mivel a súlyozott átlagos amerikai importvám a behozatal teljes körére számolva jelenleg átlagosan 2,5 százalék környékén jár. Az Oxford Economics számítási modellje szerint e forgatókönyv esetén a világkereskedelem értéke 2030-ra hozzávetőleg 6 százalékkal maradna el a cég alapeseti várakozásától.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Változás jön a kukaszámláknál - Azt ígérik, véget ér a káosz