Csúcstételek és különleges fogások a 13. Magyar Borok Bálján (x)

Portfolio
Február 24-én 13. alkalommal rendezték meg a magyar borok és gasztronómia legnagyobb presztízsű rendezvényét, a Magyar Borok Bálját, a Corinthia Hotel Budapestben. Az év borgasztronómiai eseménye 130 magyar borral várta a vendégeket.
A Magyar Borok Báljának célja, hogy a különleges hazai borokat egyedülálló környezetben mutassa be vendégeinek. A báli szezon meghatározó eseménye immáron 13. alkalommal került megrendezésre Budapesten, az 5 csillagos Corinthia Hotelben.

Különleges menüsor hazai csúcsborokkal

Az idei évben a különleges borvacsorát három kiemelkedő étterem (Caviar & Bull, Brasserie & Atrium, Budai Gesztenyés Nagyvendéglő) séfjei készítették el, magyar csúcsborokra hangolva.

A (teljesség igénye nélkül) a vendégek olyan ételkülönlegességekkel találkozhattak, mint az
  • osztrigavirág lime-mal és bodzával
  • ropogós lazacbőrön tálalt pisztráng ceviche kaviárral
  • sült tejes borjú filé, kacsamáj, turbolyagyökér, füge, zöldspárga és vörösbor redukció
  • marhapofa, homár ravioli, konfitált fokhagyma, paszternák és tárkonyos alaplé

A szervezők tájékoztatása szerint a borsort olyan bortípusokra építették, amelyek meghatározzák a hazai kínálatot. Szerepel benne az elegáns, tradicionális készítésű pezsgő, az olaszrizling, a fűszeres kékfrankos, a méltóságteljes bordeaux-i típusú vörös és végül a világ legfontosabb édes bora, a Tokaji. Ezúttal öt borvidék - Dél-Balaton, Tokaj, Neszmély, Szekszárd, Villány - top tételei mutatkozhattak be, hat pincészet egy-egy kiváló borán keresztül.

A vacsorához kínált borok is a csúcsminőséget képviselték: a vendégek olyan tételeket kóstolhattak, mint a 2013-as Gere Kopar, Szepsyék 2008-as aszúja, vagy Kamocsay Ákos 2015-ös Prémium olaszrizlingje.

A borkóstoló standoknál egész este nagy volt a forgalom. A közönség tudatos borfogyasztó hozzáállásával kóstolt és beszélgetett a borokról: akár a sommelier-ekkel, akár a szép számban jelen levő neves borászokkal.

A bálon a programban sem lehetett kifogást találni: neves fellépők - Tóth Vera, Tompos Kátya, a Group'n'Swing - gondoskodtak a hangulatról. A vacsora után tánc, a sétálótérben pedig számos gasztronómiai kiállító várta a vendégeket.

Zsirai Kata kapta az egyik legrangosabb magyar bordíjat

A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány Gál Tibor, a legendás egri borász emlékére alapított elismerés átadása. 2014-től az Év Bortermelői és a Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja meg az elismerést.

A több mint 8000 szavazat alapján az első három helyezett - Dúzsi Tamás Dávid, ifj. Heimann Zoltán és Zsirai Kata - kapott meghívást a Magyar Borok Báljára, ahol a nyertes, Zsirai Kata átvehette a Gál Tibor Emlékdíjat. Kata testvérével, Petrával, valamint édesanyjukkal közösen három borvidéken, Tokajban, Villányban és a Nagy-Somlón is művel szőlőt, illetve készít bort.

Zsirai Kata tagja a tokaj-hegyaljai Y generációnak és néhány hónapja az ország vezető fiatal borászait tömörítő Junibornak is. A Zsirai Pincészet Facebook-oldalán köszönte meg a magyar borszakma egyik legrangosabb elismerését: "Még mindig nehezen hisszük el, mi történt tegnap este, Kata még nem tért magához a meglepetéstől és a meghatottságtól. Már a jelölés is hatalmas megtiszteltetés volt, nagyon boldogok vagyunk, hogy végül a fődíj is hozzánk került."

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF