Kié lesz a vállalkozásom jövője? (x)

Portfolio
Hazánkban az első generációváltás ezekben ez években zajlik. Kevés családi vállalkozás mer arra gondolni, hogy az utódlás vagyoni kérdéseinek rendezésében a tőzsde is tud lehetőséget nyújtani.




"A generációváltás nem csak menedzsment teendőkkel jár, hanem komoly érzelmi szembesülést is jelent a családfő és a vállalkozásban dolgozó családtagok közt. Tapasztalataim szerint a családon belüli utódlás csak akkor lehet sikeres, ha az alapító szülő bizalmon alapuló kapcsolatban van gyermekeivel."- hangsúlyozta Floidl Csaba, a generációváltás tanácsadással foglalkozó Familiaritas Zrt. vezérigazgatója.

A generációváltás kulcsszereplőit, az átadókat és az átvevőket számos kérdés foglalkoztatja: Kié lesz a vállalkozásom jövője? Hogyan találom meg az alkalmas utódot? Alkalmas vagyok-e az utódlásra?

A 60 év feletti tradicionális cégvezetők általában domináns személyiségek. Alapítóként együtt lélegeznek a cégükkel és nehezen tudják elképzelni, hogy ne életük végéig dolgozzanak. Nem hisznek abban, hogy egy "külsős" segíteni tud.

A 40-es 50-es éveikben járó, ezredforduló után alapított családi vállalkozások vezetői már tudatosan foglalkoznak azzal, hogyan fogják átadni a stafétát. Nem szeretnének a végkimerülésig dolgozni és törekednek a korai visszavonulás finanszírozhatóságára.

"A második generáció tagjai már tudatosan készülnek az átvételre és a majdani továbbadásra is. Az is foglalkoztatja őket, hogy saját alkalmasságukról hogyan bizonyosodhatnának meg. Tisztában vannak vele, hogy egy külső objektív szakértő, ha úgy tetszik tréner bevonása fontos kelléke a sikeres generációváltásnak." - tette hozzá Floidl Csaba.

A cégtulajdonosnak időnként meg kell újítania a vállalkozás jövőképét. A család pénzügyi mozgásterét kitágítja a tőzsdei jelenlét. Floidl Csaba szerint: - "A tőzsdére mindenki úgy gondol, hogy az csak a nagyoknak való. De ez koránt sincs így. A kibocsátók számára a szabályzók nem írnak elő semmilyen gazdasági teljesítményt. Természetesen azért ésszerű gazdasági korlátok vannak." Aki a tőzsdére lépést határozza el, annak többek között a vállalattá válást kell meglépnie. A társaság irányításra és a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó tőzsdei előírások jó kapaszkodókat biztosítanak az előre jutáshoz. "A nyilvánosan működő társaságoknak van egy többlet motivációjuk a jobb teljesítményre hasonlóan a színpadi színészekéhez." - számolt be tapasztalatairól. Ilyen formában tőkebevonással, új tulajdonosi szerkezettel, új managementtel valósul meg a generációváltás, amely során a családok általában hosszú távon tulajdonosok maradnak.

További információ: www.familiaritas.hu

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF