CSOK-ra is kérhetjük a jelzáloghitel elengedést - ennyit spórolhatunk (x)

PR cikk
Csak kevesen kombinálnak így, pedig milliókat spórolhatnak a Bank360.hu számításai szerint.

Egyértelműen jól jár az, aki kombinálja a családvédelmi akcióterv elemeit a megfelelő gyermekszám mellett. Legyen szó akár a babaváró hitelről, akár a CSOK-ról, nagycsaládos autóvásárlási támogatásról vagy jelzáloghitel elengedésről, milliókat spórolhatnak a nagycsaládosok.

Kevesen gondolják csak át, hogyan érdemes összevonni az elérhető kedvezményeket, így most ezek közül mutat be egyet a Bank360.hu. A CSOK hitel sem kivétel ugyanis, és szintén lefaraghatunk a tartozásunkból, ha kérjük a gyerekenként járó hitelelengedést. A tét akár 6 millió forint is lehet, de nézzük először, hogy mit érdemes tudni a két lehetőségről:

Jelzáloghitel elengedés

Az állam átvállalja meglévő jelzáloghitelünk törlesztését az alábbi esetekben:

  • 1 millió forint kedvezmény igényelhető a második gyermek után
  • további 4 millió forint jelzáloghitel törlesztés támogatásra lehetsz jogosult a harmadik gyermek után
  • további 1 millió forintot ír jóvá az állam minden további gyermek után

Ez azt jelenti, hogy három gyermek születésénél 5 millió forinttal faraghatjuk a tartozásunkat, majd 1-1 millióval tovább, ha vállalunk még csemetéket.

CSOK hitel

A családi otthonteremtési program keretén belül azok, akik gyermeket nevelnek, akár

  • 10 millió forint állami támogatást,
  • de ami a cikk szempontjából fontosabb, akár 15 millió forint kedvező kamatozású jelzáloghitelt is kaphatnak ingatlantól és gyermekszámtól függően.

A két termék pedig kiegészítik egymást, azaz a CSOK-hitelből, sőt, a falusi CSOK-hitelből is faraghatunk akár 5-6 millió forintot, ha megfelelünk az igénylési feltételeknek.

Így kaphatjuk meg mi is a hitelelengedést

Az alábbi feltételeknek biztosan teljesülniük kell:

  • már törlesztés alatt kell lennie a csokos hitelnek,
  • a második, harmadik vagy további gyermeknek pedig 2019. július 1. után kellett születnie.
  • Más adós a házas- vagy élettársakon kívül nem szerepelhet a szerződésben,
  • és feltétel a büntetlen előélet és köztartozásmentesség is.

Természetesen a hitelt előbb kell felvennünk, mint ahogy a gyermekek megszületnek, tehát az nem működik, hogy megszületnek a gyerekek, felvesszük a CSOK-ot, majd kérjük rá a jelzáloghitel elengedését.

Mit jelent ez forintban?

A CSOK-hitelnek egyébként is kedvező, legfeljebb 3 százalék lehet a kamata. 20 éves futamidővel, 15 millió forint hitellel és nettó 250 000 forintos jövedelemmel számolva így a törlesztőrészlet a Bank360.hu CSOK-kalkulátora szerint körülbelül 83 000 forint havonta.

Ha viszont három gyermek születik - az egyszerűség kedvéért - közvetlenül a törlesztés megkezdése után, már csak 10 millió forintot kell visszafizetnünk, ha kérjük az elengedést a gyermekek után. Ennek a törlesztőrészlete viszont már csak nagyjából 55 000 forint lesz havonta.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF