Növekedési Kötvényprogram: alternatíva a forrásbevonásra (x)

PR cikk
Ezeket a feltételeket szabja az MNB a részvételhez.

A hazai vállalatok finanszírozása ma elsősorban a bankszektoron keresztül történik, pedig más eszközök is rendelkezésre állnak a forrásbevonásra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy évvel ezelőtt indította útjának egyik nemkonvencionális monetáris politikai eszközét, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Ha érdekli, hogyan lehetne diverzifikálni vállalata forrásellátottságát, akkor ez a cikk Önnek szól.

Az MNB a Növekedési Hitelprogram mellett indította el vállalati kötvényvásárlási programját 2019. július elsejével, amely keretében összesen 450 milliárd forint összegben vásárol nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott értékpapírokat. A kibocsátás minimális volumenének 1 milliárd forintnak kell lennie, egy vállalatcsoport esetén a jegybank pedig maximum 50 milliárd forintért vásárol.

Cél a források diverzifikálása

A mind felépítésében, mind céljaiban az Európai Központi Bank gyakorlatához igazodó program elindításával a jegybank a kötvénypiaci likviditás növelésén keresztül a vállalatok forrásellátottságának diverzifikálását szeretné elősegíteni. A cél, hogy a vállalatok számára valós alternatívát jelentsen a kötvénypiacról történő forrásbevonás, a bankhitelek mellett, amelyek terén az MNB jelenleg a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) keretében nyújt segítő kezet a vállalkozásoknak.

A részvétel fontosabb feltételei

A bevont forrást a társaságok változatos célokra használhatják fel, úgymint a beruházás, akvizíció, hitelkiváltás.

Azoknak a nem-pénzügyi vállalatoknak, akik élni szeretnének a program kínálta lehetőségekkel, számos, a tájékoztatóban részletezett kritériumnak kell megfelelniük a cégre, a kötvényre és az aukcióra vonatkozóan. Ezek közül a legfontosabbak:

Azoknak a nem-pénzügyi vállalatoknak, akik élni szeretnének a program kínálta lehetőségekkel, számos, a tájékoztatóban részletezett kritériumnak kell megfelelniük, például:

  • A kibocsátó vállalatnak magyarországi székhellyel és a legutóbbi két üzleti évről szóló könyvvizsgáló által auditált pénzügyi beszámolók szerint legalább 1 milliárd forintos mérlegfőösszeggel kell rendelkeznie.
  • A cég nem állhat végelszámolás vagy felszámolás alatt és nem lehet ellene folyamatban csődeljárás.
  • Az MNB a program keretén belül csak olyan forintban kibocsátott értékpapírokat vásárol, melynek kibocsátási székhelye Magyarország, 3 és 20 év közötti az eredeti futamideje, a kamatozás típusa szerint pedig fix, változó vagy zéró kupon.
  • Az NKP fontos része a hitelminősítés – a vállalati kötvénynek legalább B+ minősítést kell kapnia a szabályzat követelményeinek megfelelő hitelminősítőtől.
  • A jegybank a Programban résztvevő vállalatcsoport által kibocsátatott kötvényekből az elsődleges piacon maximum 50%-ot, összesen pedig 70%-ot vásárolhat.

Az NKP egyfajta gyakorlóterepként is szolgál a cégek számára, hiszen az az értékpapírokat legkésőbb a forgalomba hozatal lezárását követő 180 napon belül be kell vezetni a Budapesti Értéktőzsde valamely kereskedési helyszínére és a lejáratig forgalomban is kell tartani. A tőzsdei folyamatok elsajátításának számos pozitív hozadéka van, mert ha képesek jól kihasználni a tőkepiacban rejlő lehetőségeket, sokkal hatékonyabbá válhat a források bevonása átláthatóbb vállalati működés mellett.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF