Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom
Bank

Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

Portfolio
A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A 2025-ben induló és a GIRO Zrt. által üzemeltetendő KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók - áll a Magyar Telekom közleményében.

A digitalizáció előrehaladtával egyre többféle és egyre nagyobb volumenű pénzforgalmi tranzakció zajlik valós időben. Noha a magyarországi elektronikus pénzforgalomban elenyésző, mindössze hat-nyolc ezrelék közötti a visszaélések aránya, az elmúlt években növekvő tendencia volt megfigyelhető. Az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében ezért minden érintett szereplőnek, így a központi infrastruktúrákat működtető GIRO-nak is lépéseket kell tenni.

A bűnözők mind kifinomultabb eszközökkel támadják a nem elég óvatos banki ügyfeleket.

A pénzügyi szektorban ugyanaz zajlik, mint a kibertérben: a biztonsági szempontból egyre ellenállóbb infrastruktúra helyett a támadások a leggyengébb láncszem, a felhasználó ellen irányulnak

– figyelmeztet Gonda Gábor, a Telekom vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese.

A magyarországi elektronikus pénzforgalom továbbfejlesztésével a következő időszakban még szélesebb körben válhatnak elérhetővé vadonatúj fizetési megoldások még azokon a kereskedelmi helyeken is, ahol eddig a készpénz dominált.

A Magyar Nemzeti Bank döntését és a jogszabályi előírásokat követve ezért döntött úgy a hazai bankközi pénzforgalmat három évtizede menedzselő, évi közel 430 millió tranzakció formájában több, mint 227 ezer milliárd forintot elszámoló GIRO Zrt., hogy újfajta szűrési technológiát honosít meg az átutalásokkal kapcsolatos visszaélések megelőzésére.

„A KVR mesterséges intelligencia segítségével, valós időben értékeli majd a tranzakciók csalási kockázatának mértékét, melynek eredményéről szintén valós időben visszajelzést küld a bankoknak, így olyan többlet információk szolgáltatásával támogatja az intézményeket, amelyek a hitelintézetek saját elemzéseiből nem állíthatóak elő. Nagyon fontos, hogy a KVR nem kiváltja a banki csalásszűrő (fraud) rendszereket, hanem kiegészíti azokat” – szögezi le dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója. Szerinte megkettőzi az ügyfélpénzek biztonságát, hogy míg a kereskedelmi bankok csak saját tranzakcióik adatait látják, a KVR a bankok közötti utalásokat is követni tudja. Ezen információk birtokában a bankok közötti elszámolást végző GIRO Zrt. a pénzforgalmi fizetési tér jóval nagyobb szeletét fedi le, amiből kiindulva később kiegészítő támogatást nyújthat a bankoknak.

Mivel a pénzügyi visszaélések sokszor kapcsolódnak nemzetközi utalásokhoz, a KVR fejlesztésénél az is szempont volt, hogy – a szigorú adatvédelmi szabályok betartása mellett – hosszabb távon a rendszer ezeket is megfelelően tudja kezelni. Ezért belátható időn belül ezek is bekerülnek a KVR adatbázisába - zárul a közlemény.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
jelzálog